Tévhitek és tények a párkapcsolati erőszakról

Tévhit: A párkapcsolaton belüli erőszak magánügy.

Tény: A párkapcsolati erőszak társadalmi kérdés. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy bántalmazástól mentesen éljen, és össztársadalmi érdek, hogy megvédjük az áldozatokat. A bántalmazást látva állampolgári kötelességünk értesíteni a rendőrséget. Ha sejtjük a bántalmazást, akkor a családsegítő szolgálat felé jelezhetünk, ha gyermek is van a családban, akkor ez különösen fontos.

 

Tévhit: Az asszony verve jó, túllihegik az emberek azt az egy-egy pofont.

Tény: Magyarországon minden ötödik nőt bántalmazott már a partnere. A pofonok egyre súlyosabbá válnak, hazánkban minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak áldozataként. 

 

Tévhit: Ha a férfi csak a nőt veri, a gyerek attól még biztonságban van. 

Tény: A gyermekeket traumatizálja, ha az édesanyjuk bántalmazásának szemtanúi. Akkor is megviseli ez a gyerekeket, ha őket nem bántják fizikailag. Éppen ezért a gyerekeknek jobb, ha szülei nincsenek együtt, mintha a folyamatos bántalmazások szemtanúi.

Tévhit: Csak a szegény, iskolázatlan férfiak verik a párjukat.

Tény: Minden társadalmi csoportban előfordul a párkapcsolati erőszak, csak az iskolázottabb, gazdagabb családokban sokkal rejtettebben, a külvilág számára kevésbé nyilvánvalóan jelenik meg.

 

Tévhit: Vannak nők, akik kiprovokálják, megérdemlik a verést.

Tény: Minden kapcsolatban vannak konfliktusok, de érett felnőttek, akik képesek felelősségteljesen viselkedni, más konfliktuskezelési módszert alkalmaznak, nem a bántalmazást. Ha fizikai erőszakra kerül sor, annak mindig az elkövető az oka, soha nem a bántalmazott. Az áldozathibáztató gondolkodás nagyon káros.

 

Tévhit: Ha rossz lenne a nőnek, hogy verik, kilépne a kapcsolatból.

Tény: A párkapcsolati erőszaknak csak egy része a verés. Többnyire érzelmi és gazdasági bántalmazással társul, azaz a bántalmazó lerombolja a párja önértékelését, anyagilag kiszolgáltatott helyzetbe taszítja, elszakítja őt a támogató kapcsolataitól, így annyira kiszolgáltatottá válik, hogy nehezen tud kilépni. És sokszor érzelmileg is kötődik a bántalmazójához, elhiszi neki, hogy megváltozik.

 

Tévhit: A párkapcsolati erőszak áldozatai számára nincs segítség. 

Tény: Sajnos a segítő háló elég szűkös, de van segítség. Ilyen a helyi családsegítő szolgálat, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, ahol segítséget nyújtanak abban, hogy a bántalmazott nők védett otthonokba tudjanak menekülni. Vannak párkapcsolati erőszak kezelésére létrejött civil szervezetek is, ilyen a  Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület vagy az Eszter Alapítvány. Az országban több, párkapcsolati erőszakra specializálódott kríziskezelő ambulancia van. 

A kríziskezelő ambulanciák elérhetőségei:

Budapest +36-70-525-0536 budapest.krizisambulancia@segelyszervezet.hu

Miskolc +36-30-309-1552 miskolc.krizisambulancia@segelyszervezet.hu

Devecser + 36-70-933-8060 veszpremmegye@voroskereszt.hu

Mosonmagyaróvár +36-70-598-1101 ambulancia.movar@gmail.com

Kaposvár + 36-82-812-476 krizisambulancia.kaposvar@gmail.com

Orosháza +36-30-781-7951 oroshaza.krizisambulancia@segelyszervezet.hu

Szolnok + 36-30-305-2919 szolnok.krizisambulancia@segelyszervezet.hu

Székely Zsuzsanna szociális munkás

#bántalmazás
#erőszak