Segítünk – hívd a 137-00 számot!

Ha nehéz érzéseid, problémáid vannak, és beszélgetnél róla valakivel, aki meghallgat, akkor hívd a 137-00 ingyenes Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17-21 óra között!

Mi érted vagyunk, a hívó számunkra a legfontosabb. Elfogadó, bizalmas légkört biztosítunk, igyekszünk ráhangolódni arra, amit mondasz, hogy megértsük, átérezzük a helyzetedet. Segítünk neked egy másik szemszögből megvizsgálni a gondjaidat, ehhez fontos, hogy jobban megismerjünk, ezért néha olyasmit is megkérdezünk, ami nem tartozik szorosan ahhoz, amit el akartál mondani. Meghallgatunk, de nem avatkozunk a dolgaidba, nem mondjuk meg, hogy mit tegyél, de kérdésekkel segítünk megtalálni azt az utat, ami számodra a legjobb lehet.

Nem kell bemutatkoznod, így olyasmit is megoszthatsz, amit személyesen nem mernél. Az ügyelő, aki felveszi a telefont, nem ítélkezik, így bármilyen szorongató gonddal telefonálhatsz, bármilyen lelki állapotban. Amit elmondasz, a szolgálat keretei között marad, titokként kezeljük.
A barátaidat, a szüleidet nem helyettesíthetjük, de akkor, amikor szükséged van rá, meghallgatunk, figyelünk rád! Ha nem tudod, hogyan kezdj bele, az se baj, majd alakul a beszélgetés, az a fontos, hogy segítséget kérj! Egy telefonhívással is tehetsz azért, hogy jobb legyen neked!
Gyakran ismételt kérdések
Mi az Ifjúsági Lelki Elsősegély?
Ez a 137-00 telefonon hívható, ingyenes vonal, ami bárki számára elérhető, aki lelki problémával küzd, és szeretne beszélni róla. Ahogy a nevében is benne van, lelki elsősegélyt nyújt, azonnali segítő kapcsolatot jelent.
Hogyan segítünk?
Az ügyelővel bizalmasan beszélhetsz, meghallgatja, hogy mi a problémád, próbálja minél jobban megérteni a helyzetedet. Kérdéseket tesz fel, hogy minél jobban megismerjen, figyel rád, igyekszik ráhangolódni arra, amit mondasz. Nem kell bemutatkoznod, személyes adatokat elmondanod. Emiatt olyan bensőséges érzéseket is megoszthatsz, amiket személyesen ciki vagy félelmetes lenne elmondani. Az ügyelő nem ad tanácsot, hiszen Te tudsz legtöbbet a helyzetedről, így Te tudod a legjobb döntést is meghozni. Úgy segít, hogy kérdéseket tesz fel, és az együtt gondolkodás során olyan szempontok is felmerülhetnek, amik eddig nem jutottak eszedbe.
Ki hívhatja a 137-00-át?
A telefonszolgálat neve szerint "ifjúsági", de bárki hívását fogadjuk.
Be kell-e mutatkoznom?
Nem kell elmondanod sem a neved, sem más adatot, ami alapján beazonosítható vagy. Az a fontos, amit mondasz, nem a kiléted, de bármiről beszélhetsz, így akár be is mutatkozhatsz, ha szeretnél. Az ügyelő viszont névtelen marad.
Ki veszi fel a telefont?
A vonal végén egy felnőtt ül, aki önkéntesként, ingyen vállal szolgálatot, hogy segítsen azoknak, akik problémákkal küzdenek. Mielőtt fogadná a hívásokat, részt vesz egy speciális, fél éves képzésen, hogy felkészültebben tudjon a támaszod lenni.
Mikor telefonáljak?
A 137-00 hétköznapokon 17-21 óra között érhető el. A legjobban akkor tudunk beszélgetni veled, ha lehetőleg csendes helyen és egyedül vagy. Természetesen, ha krízishelyzet van, bármikor, bárhogyan telefonálhatsz.
Miről beszélgethetünk?
Bármilyen problémával fordulhatsz hozzánk, ami neked gondot okoz.
Amiről beszélünk, ki tudhatja meg?

Amit elmondasz, az a telefonszolgálat keretei között marad, másnak semmilyen információt nem adunk ki, még a rendőrségnek vagy egyéb hivataloknak sem, az ügyelőket titoktartás köti, egymás között azonban beszélünk a hívásokról.

Meddig tart egy telefonbeszélgetés?
Az sok mindentől függ, de általában egy beszélgetés 20-50 perc közötti ideig tart. Ez lehet rövidebb idő is, és ha krízisben vagy, akkor hosszabb is.
Milyen gyakran hívhatom a 137-00 számot?
Ahogy a nevében is benne van, ez egy elsősegély hívószám, azonnali segítséget jelent, ha baj van. Általában egy beszélgetés elegendő, hogy jobban legyél, tisztábban láss, de ha nehéz időszakon mész keresztül, akkor telefonálhatsz többször is. Ha viszont néhány beszélgetés után sem érzed jobban magad vagy tartasz előrébb a problémád megoldásában, akkor nem a telefonszolgálat segítségére van szükséged, mi nem tudunk rendszeres kapcsolatot, terápiás lehetőséget biztosítani.

 

Bármilyen problémával fordulhatsz hozzánk!

 

 

 

 

Családi gondok - A család mindenki életében fontos szerepet játszik, és ha valami baj van otthon, azzal foglalkozni kell. Hívd fel a lelki elsősegélyt, ha bántanak otthon szavakkal vagy tettekkel. Ha nem foglalkoznak veled, nem értenek meg, ha konfliktus adódik a szüleiddel vagy a testvéreddel, könnyebb, ha beszélsz róla! Itt elmondhatod a nyomasztó családi titkokat is, hiszen a telefonszolgálat keretei között marad minden, amit elmondasz. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iskolai vagy munkahelyi problémák - Hétköznapjaink nagy részét a suliban, később pedig a munkában töltjük. Meghatározó, hogyan, milyen hangulatban telik ez a sok idő. Ha sikertelenséget élünk meg, ha nyomaszt a teljesítés kényszere, ha nem jövünk ki jól az osztálytársakkal, tanárokkal, munkatársakkal, főnökkel, ha a többiek áldozatává válunk vagy nem bánnak jól velünk, az rányomja a bélyegét a mindennapokra. Mondd el, mi a problémád a suliban, mi nyomaszt a munkahelyeden, és közösen talán könnyebb kitalálni, hogyan lehetne jobb a helyzet!

 

 

 

 

 

 

 

 

Káros szenvedélyek - Sokan próbálják úgy csökkenteni a feszültségeket, hogy valamilyen szerhez nyúlnak, cigiznek, piálnak, vagy éppen a kábítószert próbálják ki. Kipróbálva ezeket érezhetjük úgy, hogy pillanatokra vagy akár órákra könnyebb tőle az életünk, de minél többször nyúlunk hozzájuk, annál több bajt okoznak: károsak az egészségre, függővé tesznek, és egy idő után azt vehetjük észre, hogy se az eredeti gondunkat sem oldotta meg, sőt, még egy probléma keletkezett általuk, a szenvedélybetegség. Függővé válni nem csak cigarettától, alkoholtól, kábítószertől lehet, hanem szerencsejátéktól, számítógépes játékoktól, Internettől is. Ha ezek átveszik az életünk fölött a hatalmat, minden mást háttérbe szorítva, akkor tenni kell ellene. Beszélgessünk a káros szenvedélyedről, derítsük ki együtt, mekkora a baj, és talán abban is tudunk segíteni, hova fordulhatsz speciális segítségért.

 

 

 

 

 

 

 

Párkapcsolati gondok - A szerelem, a párkapcsolat fontos része az életünknek. Serdülőkorban jövünk rá, hogy milyen partnert szeretnénk, fiúkra vagy lányokra vágyunk. Lehet, hogy az okoz gondot, hogy nem találunk társat, nehezen ismerkedünk, vagy éppen reménytelenül vagyunk szerelmesek valakibe, aki nem viszonozza az érzelmeinket. Ha pedig van párkapcsolatunk, sok probléma adódhat: veszekedések, megcsalás, eltérő igények, tervek, célok. Bármi is a baj, ha felhívod a lelkisegélyt, segítünk összerendezni a gondolataidat, megtalálni, hogy mi bánt pontosan, mit szeretnél igazán, és talán az utat is megtaláljuk közösen, hogyan lehetne jobb neked.

 

 

 

 

 

 

Szexualitással kapcsolatos kérdések - Lépten-nyomon találkozunk a szexualitással, őszintén, komolyan beszélni róla mégis alig lehet valakivel. Az Ifjúsági Lelki Elsősegélynél ez sem tabutéma, szexualitással kapcsolatos problémáidat is komolyan vesszük. Ha bizonytalanságaid vannak azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdd el a szexuális életet, ha már elkezdted, de nem okoz örömöt, ha gondjaid adódtak a fogamzásgátlással, ha olyat várnak tőled, amihez nincs kedved, ha bűntudat gyötör valami miatt, telefonálj, itt nyíltan beszélhetsz erről is.

 

 

 

 


 

 

Beilleszkedési nehézségek - Másokkal kijönni, megértetni magunkat a többiekkel, sokszor nagy kihívás. Ha az iskolában, munkahelyen vagy más közösségben nem fogadnak el, kitaszítottnak érzed magad vagy állandóan konfliktusba keveredsz, ha bántanak, megaláznak, átnéznek rajtad, hívd a 137-00 számot. Itt komolyan veszünk, figyelünk rád, próbáljuk megérteni, mi lehet a problémád gyökere, és közösen számba vesszük, milyen lehetőségeid vannak, hogy jobb legyen neked. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veszteségek - Mindannyiónk életében adódnak veszteségek. Csalódunk egy barátban, elhagy a szerelmünk, elveszítjük a munkahelyünket, meghal egy családtagunk, ismerősünk, kedvenc kisállatunk. A gyász fájdalmát jó megosztani valakivel, sokszor az segítség, ha beszélhetsz róla, ha megoszthatod valakivel a könnyeidet. Ha úgy érzed, a veszteséged súlyát nehéz egyedül cipelni, hívd az Ifjúsági Lelki Elsősegélyt, itt van, aki meghallgat!

Döntéshelyzet - Rendszeresen döntések elé kerülünk, az egészen jelentéktelen választásoktól a sorsfordító döntésekig. Melyik szülőnkkel éljünk, ha elváltak? Melyik suliban tanuljunk tovább? Eljött-e már az ideje ennek vagy annak? A kérdéseket oldalakon keresztül lehetne sorolni, és a legnehezebb az egészben, hogy mást tanácsol anya, apa, az egyik haver és a másik barát, sokszor fokozva a káoszt és a döntés nehézségét. Ha felhívod a lelkisegélyt, itt megpróbálunk a lehető leginkább rád figyelni, a Te érdekeidet figyelembe venni, és minden lehetőségnek megnézni az előnyeit és a hátrányait is, hogy végül te magad tudd meghozni azt a döntést, ami a számodra a legjobb. 

 

 

Krízis, öngyilkosság - A krízisek az élet természetes velejárói, mindenki életében történnek olyan események, amik megráznak, összetörnek, fájdalmas érzéseket okoznak bennünk. Legtöbbször nehezen, de végül meg tudjuk oldani a problémánkat pár hét alatt. Azonban néha annyira kétségbeesünk, hogy az egész életünket kilátástalannak látjuk, és eszünkbe jut az öngyilkosság is. Mielőtt kárt tennél magadban, mielőtt bántanád magad, hívd fel a 137-00 telefonszámot! Mindig, minden helyzetből van kiút, adj egy esélyt, telefonálj, és segítünk abban, hogy más megoldást találj!

Buy the perfect fake Rolex flawless replica watches, we bring the top quality Rolex replica watches