Parkinsonnal élni

A Parkinson-kór a második leggyakoribb idegrendszeri károsodás, mellyel kapcsolatban sok tévhit él. Az első, hogy csak időseket érint, sajnos ez egyre kevésbé igaz. Jelen ismereteink szerint nem halálos, nem fertőző, de nem is gyógyítható, azonban megfelelő terápiákkal évtizedekig is kezelhető lehet.

Agyunkban a „fekete mag”, azaz substantia nigra termeli a dopamint. Ez egy ingerületátvivő anyag, amely a mozgásharmonizációért, elégedettségérzetért is felel. A Parkinson-kór tüneteinek jelentkezésekor már csak kb. 25-30% a termelt dopaminmennyiség.

 

Parkinson-kórra utaló tünetek

Három fő tünet: tremor (egyik oldali remegés), mely nyugalmi állapotban történik, rigor (izommerevség), ill. a bradykinézia (mozgáslassulás, nehézkesség.) Ez csak a jéghegy csúcsa, jellemző lehet még az írás megváltozása, a szaglás elvesztése, egyensúlyzavar, lehangoltság, később beszédzavar.

A remegés a betegek kb. 30 %-át nem érinti, ami még nehezebbé teszi a diagnózist, melynek felállítása a tünetek alapján és más betegségek kizárása után történik, jelenleg egzakt módszer nincs. A gyógyszerszedés, a mozgás, az egészséges táplálkozás, a pozitív gondolkodás és a szellemi aktivitás sokat segít a hosszú távú komfortos életminőség megtartásában. Fontos a környezet biztonságossá tétele (csúszás- és botlásveszély megszüntetése), és kapaszkodók kialakítása. Az előrehaladott, súlyosbodó állapotú beteg 24 órás ellátást igényel.

 

A Parkinson-kór kezelése és a pécsi közösség

Létezik egy neuropacemaker, melyet a pécsi klinika is alkalmaz közvetlen az érintett terület stimulálására, ennek hangolása 2022. novembertől, távolról, informatikai eszközökkel történik, a beteg utaztatása és kórházi tartózkodásának mellőzésével.

A betegség elfogadása nagyon nehéz, ilyenkor nagy veszély a depresszió kialakulása. Ezt a minél több ismeret megszerzésével, az ingyenes és könnyen elérhető alternatív terápiák használatával, a társasági életben való részvétellel lehet a legjobban elkerülni. Ehhez ad nagy segítséget, és lehetőséget a Parkinson Betegek Egyesülete. Pécsett, a Vasutas Művelődési Házban, a Váradi A .u. 7. szám alatt minden szerdán 10-12 óra közt hangterápia és drámapedagógia, míg csütörtökön 14 órától a PTE Ifjúság út 6. sz alatti táncteremben kreatív terápiás táncfoglalkozás van.

A 2004 óta működő egyesület kulturális és városi civil rendezvényeken is megjelenik, illetve szervez ilyen alkalmakat. Minden foglalkozás és esemény nyilvános és ingyenes. Hazánkban 20.000 feletti a beteglétszám.

A betegségről szóló Parkinsonnal ÉLNI c. előadás több, közérthető információt tartalmaz, Eddig 28 alkalommal hangzott el az ország különböző településén, nyugdíjas klubok, szenior akadémiák meghívására.

Híres betegek: Kertész Imre író, II.János Pál pápa, Muhammad Ali. A Parkinson Betegek Világnapja: április 11. „Egymás kezét fogva minden könnyebb”. Bármely 2-3 tünet esetén érdemes orvoshoz fordulni, mert minden kezelés nélküli év csökkenti a hosszú távú minőségi életvitel lehetőségét.

       .                                                     Sárvári Erzsébet PBE elnök