Kamasz agy 4. rész

Cikksorozatunkban a kamaszok alvása és a stressz témája után most a kockázatvállalásrról lesz szó.

Egy elkeseredett nagymama így szomorkodik a 17 éves fiú unokája miatt: „Megszakad érte a szívem! Okos, jóképű, jóérzésű fiú, de megindult a lejtőn.” Miért gondolja így? Mert cigizik, iszik, és egyszer a rendőrök kísérték haza egy féktelen buli után… A szegény nagyi nem tudja, hogy ez csupán a kamaszkor egyik jellemzője, amely evolúciós szempontból még logikus is. Ez a szenzációhajhászás, lázadás mellett a fokozott kockázatvállalás.

Miért érthető a fejlődés szempontjából, hogy ebben az életszakaszban gyakran vállaltok túlzott kockázatot?

Elsősorban a szüleitektől való leválás egyik fontos eszköze, hiszen így lehet felfedezni a világot, megtalálni az utakat az önálló élethez. A kísérletező viselkedés jó út a függetlenné váláshoz, hosszú távon segíti az alkalmazkodást. Másrészt rövid távon komoly veszélyeket hordoz, hiszen a kockázatvállalás következményeit, veszélyeit nem érzitek, hiszen nincs meg még a frontális agykéreg kontrollja.

Miért tesztek sokszor őrültségeket?

Nem vagytok ebben a korban irracionálisok, hiszen a logikus gondolkodás képessége 15 éves korra kifejlődik. Tehát a magyarázat a dopamin. Az agyban való felszabadulása idézi elő, hogy kiemelten érzékenyek az izgalmat és a jutalmat szabályozó idegpályák ebben az életszakaszban. A tudományos vizsgálatok sora bizonyítja, hogy a viselkedéseteket nem a kockázat észlelése, hanem a kockázat ellenére várható jutalom lehetősége motiválja. A meggondolatlanságaitok mögött a jutalmat hajhászó ösztön rejlik! Ezek az agy élvezetközpontjának a részei, mert ezek szabadítják fel a dopamint, amikor jutalomra számítotok. Kinek, mi a jutalom: evés, szex, kábítószer, pénz…? A legnagyobb baj, hogy ezek a területek védtelenebbek a ti agyatokban a függőségek hatalmával szemben, mint a felnőttekében.

Hogyan kapcsolódik össze a kockázat és a jutalom?

A fiatalok - nem meglepő módon-, arról számolnak be, hogy győztes helyzetekben felfokozott érzéseket tapasztalnak. Azaz minél nagyobb előnyökre számíthattok annál erősebbek az érzések is. De van egy gond az időfaktorral. Nektek tiniknek minden azonnal kell. A kisebb, de azonnali jutalom jobban motivál titeket, mint a nagyobb, de késleltetett. Más szóval az azonnaliság és az érzelem összekapcsolódik kockázatvállalási döntésetekben. Ha kamaszok vagytok nehezen, vagy egyáltalán nem tudjátok késleltetni a vágyaitok beteljesülését.

A szex is kockázatvállalás?

Nyilván senki sem akarja azt tanácsolni, hogy a leginkább rátok törő vágyat fojtsátok el magatokban. DE! Ahogy más területen sem nagyon érdekel benneteket, itt sem foglalkoztok eléggé a veszélyekkel. Hiába íratjátok fel a fogamzásgátló tablettát, ha nem szeditek be rendszeresen. Ha óvszert nem használtok rendszeresen, nemcsak a nemkívánt terhességgel néztek szembe, hanem csúnya, nemi úton terjedő betegségekkel is számolhattok. Kutatók vizsgálata alapján mondhatom, hogy nagyon gyakori a hanyagság és a szándékos tagadás is ezen a sikamlós területen. A jobb körülmények között élő tinik állítják: „Mi intelligensek, szépek és okosak vagyunk, nem kapjuk meg a HPV-t, a herpeszt, a HIV-vírust, a klamídiát.” – De sajnos a betegségek nem válogatnak, így ezen a területen fontos, hogy felelősek legyetek!

Azért ne menjen el a kedvetek a kockázatvállalástól… Kell az a sikeres élethez. DE egyszer sem érdemes kockáztatni az ÉLETETEKET! Sajnos abból csak egy van!

Ha elbizonytalanodtok, megijedtek, hívjátok az Ifjúsági Lelki Elsősegélyt a 137-00 telefonszámon! Itt hétköznapokon 17-21 óra között van, aki meghallgat!

                                                                                                          B.É.

#szex
#agy
#kockázatvállalás