Kamasz agy 5. - Szorongás

Ti kamaszok gyakran beszéltek arról, hogy állandó aggodalom lesz úrrá rajtatok anélkül, hogy ismernétek az okát, vagy közvetlen fenyegetés, vagy stressz érne benneteket. Sokan úgy gondolják ez jellemző erre a korosztályra, hiszen állandóan nyugtalanok, aggodalmaskodók meg ingerlékenyek vagytok.

 

Mikor nevezhető rendellenesnek a szorongás?

Ha ez az állapot megzavarja a mindennapi, megszokott életet. A túlzott aggodalmaskodás, szorongás hatására szétesik a mindennapi élet rendje, gátlásossá, félénkké válhat az új élmények befogadására. Egy másik lehetőség még rosszabb irányba löki a kamaszt: kockázatos nemi élettel, kábítószer- és alkohol fogyasztással próbálja legyőzni, vagy eltagadni a félelmeit. A szélsőséges szorongás fizikai tüneteket is produkál: fejfájás, gyomorfájás fáradtság, remegés, izzadás, sőt hiperventiláció is. Tehát ezzel magadat is tesztelheted, időben felismerve a túlzott szorongás jeleit. Összegezve: az átlagos tinédzserszorongás és krónikus zavar között a mértékben van a különbség.

 

Melyek a szorongás forrásai?

A felnőttek szorongásainak forrása egészen más, mint a fiataloké. Többnyire egészségügyi, anyagi problémák, családi tragédiák okozzák az idősebbek életében az aggodalmakat. Egy szorongásos zavarokkal foglalkozó klinikán 2000-ben elvégzett finn vizsgálat feltárta az aggodalmak forrásait. Lássuk a két csoportot!

Az öt leggyakoribb aggodalomforrás:    Az öt legerősebb aggodalomforrás:

  1. barátok                                                      1. háború
  2. osztálytársak                                             2. személyes sérülés
  3. iskola                                                         3. természeti katasztrófa
  4. egészség                                                  4. iskola
  5. teljesítmény                                               5. család

 

A lányok, vagy a fiúk szorongóbbak?

A vizsgálatok bizonyítják, hogy a kamasz lányok hajlamosabbak a hangulati zavarokra. sokkal több stresszforrásról számolnak be, s ezeket intenzívebben is élik meg. Érzékenységüket növeli, hogy ebben az életkorban a lányok sokkal jobban átérzik az interperszonális (személyek közötti) kapcsolatokat. Mivel a legizgalmasabb számukra, hogy mit gondolnak róluk a kortársaik, ez az interperszonális stressz komoly szerepet játszik a szorongásos zavar kialakulásában. Tehát, ha tini lány vagy nagyobb veszélynek vagy kitéve, ráadásul a veszély sokszor a hasonló korú lányoktól érkezhet. Az sem véletlen, hogy a lányokat veszélyezteti a két evészavar is, a bulémia és az anorexia is, ami szoros összefüggésben van a már kialakult szorongással.

 

Mit tehetünk a szorongás ellen?

  • Az Alkohol és a gyógyszer a feszültséget csak átmenetileg oldhatja, ezekkel a szerekkel, hatásuk elmúltával, egyre növeljük a súlyos szorongásos tüneteket. Tehát ez nem megoldás, bármennyire a „kultúránk” része!
  • Segítséget kell kérni egy felnőttől, akiben megbízol. Ne érezd terhesnek a veled törődő szüleid kérdéseit, ne vedd zaklatásnak az éberségüket. Örülj, hogy óvnak, féltenek, szeretnek. Olyan korban vagy, amikor még nehezen megy az önkontroll, kell a külső ellenőrzés. Hidd el, ha elhanyagolnának sokkal rosszabbul járnál.
  • Figyelni kell önmagatokra, és a barátainkra is, hiszen sokat vagytok együtt. Ne hagyjátok elmagányosodni társaitokat, ne nehezítsétek meg egymás dolgát zaklatással, gúnyolódással, megalázással. Gondolj arra, hogy ő is hasonló cipőben jár, ő is szorong, testképzavaros, bizonytalan önmagában, pont úgy, mint te.
  • Ha beszélgetnél a szorongásaidról, hívd fel az Ifjúsági Lelki Elsősegélyt a 137-00 ingyenes számon hétköznap 17-21 óra között.

B. É.

                            

#agy
#szorongás
#stressz