Szexuális erőszak

Mi a szexuális erőszak?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak az erőszakos közösülés számít erőszaknak, de minden olyan szexuális tartalmú cselekedet ide tartozik, amibe a másik nem egyezett bele. Szexuális bántalmazásnak számít az is, ha valaki beleegyezés nélkül tapiz, mutogatja magát meztelenül, vagy a másik akarata ellenére pornográf tartalmakat nézet vele.

 

Mikor és hol történik? Ki az elkövető és ki az áldozat?

Ha azt gondolod, hogy a szexuális erőszak leginkább alkoholmámoros bulikon történik idegenek között, akkor tévedsz. Három szexuális erőszakból kettőt olyan személy követ el, akit az áldozat jól ismer. Minden korosztály és minden társadalmi csoport érintett lehet mind az elkövetők, mind az áldozatok tekintetében. A szexuális bántalmazás áldozatai gyakran olyan kiszolgáltatott személyek, akik az átlagnál védtelenebbek, így gyakran gyerekek, fogyatékossággal élők, idősek vagy szexuális kisebbséghez tartozók. Gyerekek esetében még gyakoribb, hogy egy bizalmi személy (szülő, nagyszülő, edző stb.) követi el az erőszakot. A közhiedelemmel ellentétben fiúk, férfiak ugyanúgy válhatnak áldozattá. A média hajlamos azt sugallni, hogy az erőszaktevők etnikai kisebbséghez tartoznak. Az USA-ban végzett kutatás szerint nem gyakoribb a színesbőrű elkövető. Magyarországon a külföldi tettesek aránya nem éri el az 1%-ot.

 

Miért történik?

A szexuális erőszak nem a szexuális túlfűtöttségről szól, hanem a másik ember feletti hatalomról, a kiszolgáltatottság kihasználásáról.

 

Ki tehet róla?

Az erőszakról MINDIG az erőszaktevő tehet. Sajnos nagyon gyakori az áldozathibáztatás, de SOHA nem amiatt történik erőszak, mert az áldozat kihívóan viselkedik, öltözködik, provokál. Az erőszak mindig az elkövető felelőssége, semmi nem jogosít fel valakit arra, hogy a másikkal akarata ellenére tegyen bármit is.

 

Hova fordulhatsz, ha szexuális bántalmazás ért?

A szexuális visszaélés nagyon nagy lelki terhet jelent, sok rossz érzés társul hozzá, és nehéz róla másoknak beszélni, de fontos, hogy segítséget kérj, ha bántottak. Kaphatsz jogi segítséget és lelki jellegűt egyaránt. Ha nem vagy még nagykorú, fordulj egy olyan felnőtthöz, akiben megbízol, akiről feltételezed, hogy komolyan vesz (családtag, pedagógus), vagy kérj meg egy barátot, hogy kísérjen el a család-és gyermekjóléti szolgálathoz, ahol igyekeznek gondoskodni a biztonságodról, segítenek lelki és jogi értelemben is. Ha nagykorú vagy, akkor a rendőrségen tehetsz feljelentést, és különböző pszichés segítségeket vehetsz igénybe.

Ha úgy érzed, nem vagy még készen arra, hogy személyes segítséget kérj, az arcoddal, neveddel beszélj a bántalmazásodról, akkor hívd anonim Ifjúsági Lelki Elsősegély szolgálatunkat a 137-00 ingyenes számon hétköznap 17-21 óra között. Itt lelki támogatást kapsz, és ha szeretnéd, segítünk megtervezni, milyen személyes segítséget vehetnél igénybe.

Mindenkinek joga van az erőszakmentes élethez!

Forrás

#bántalmazás
#erőszak
#segítség
#szexuális erőszak