Te milyen zenét hallgatsz?

Amikor megkérdezik tőlem, milyen zenét hallgatok azt szoktam rá felelni, hogy „jót”. Amikor megkérnek, hogy pontosítsam, akkor pedig azt válaszolom „ami tetszik”. Ekkor jön, hogy ne szórakozzak velük, hanem mondjam el, hogy milyen stílust hallgatok, amire csak annyit mondok: mindegyiket, amelyik tetszik.

Azt vettem észre, hogy az emberek nehezen tudnak mit kezdeni azzal, ha nem tudnak beletenni egy skatulyába. Ha zenéről van szó, muszáj tudniuk, hogy melyik műfajhoz sorolhatnak be: klasszikus sznob, gizda rapper, csóró punk vagy mocskos technos. Mindegyik egy kategória melybe bele akarnak tenni, még ha nem is feltétlen tartozom oda. Viszont az ember több annál, mint hogy milyen zenét hallgat, vagy melyik csapatnak szurkol, ezek csak részei az identitásunknak, és nem is biztos, hogy meghatározó részei. Ez a kategorizálás nem egy ördögtől vett találmány, sokszor használjuk az életben, ezáltal tudjuk egyszerűsíteni azt. Mivel a dolgoknak több tulajdonságuk is van ezért amikor csoportosítunk, háttérbe szorítjuk a többi tulajdonságát az adott dolognak, így könnyítjük meg magunknak és néha másoknak is az életet. Főzésnél sem feltétlenül konkretizálják, hogy milyen csípős fűszert tesznek az ételbe, csak azt mondják „tettem bele erőset”. Így próbálunk mi is egyszerűsíteni az életen, és ez nem is baj, mert az élet bonyolult. Egy dolgot kell belátni, hogy az embereknek nincs egy tulajdonságuk, mely mentén ki lehet emelni, csoportokba sorolni és leírni őket. Sokkal összetettebbek vagyunk ennél, sokkal sokrétűbbek, hogy ez az egyszerűsítés valaha is jól működjön. Szóval, ha valaki bele akar tenni az általa kreált dobozába, akkor ne hagyd, mert összetettebb vagy annál. És neked sem kell erőltetni a kategóriákat, hiszen csak azáltal tudod igazán meghatározni a másik embert, ha megismered.

Sajnos többen lesznek, akik a saját kategóriájukba mindenképp bele akarnak nyomni, és ez bántó lehet. Ilyenkor gondolj arra, hogy nem benned van a hiba, hanem ők próbálkoznak rossz módszerrel. Ha pedig úgy érzed beszélni szeretnél róla, bátran hívd a 137-00-át, itt van, aki meghallgat.

Szabó Árpád

#zene