Önkéntesként világunk szolgálatában

Az önkéntes tevékenység olyan szabad akaratból végzett fizikai, illetve szellemi munka, mely úgy tűnhet, hogy „csak” a közösség javát szolgálja, valójában az önkéntes segítő életét is gazdagítja színes élményekkel és érdemi tapasztalatokkal. Legyen szó akár betegek és rászorulók segítéséről, a környezet védelméről, avagy a helyi lakosság támogatásáról, önkéntesként mindenhol tárt karokkal várnak. Anyagi fizetséget ugyan nem kapsz vállalásodért, viszont cserébe kizárólagos előnyöket élvezhetsz, melyekbe bőven megéri időt és energiát fektetni:

  • Új embereket ismerhetsz meg: Önkéntesként olyan közösség tagja lehetsz, ahol hozzád hasonlóan gondolkodó veled egykorú, fiatalabb, illetve idősebb emberekkel találkozhatsz és köthetsz barátságokat.
  • Új dolgokat tanulhatsz: Önkéntes tevékenységed során számos területen szerezhetsz tapasztalatot, úgymint csapatban dolgozás, célkitűzések elérése, felelősség vállalása, stb. Mindezzel a személyiségedet és a szakmai tudásodat is fejlesztheted, melyek a későbbi munkavállalásodat is segíthetik.
  • Növelheted az önbizalmad: Önkéntesként olyan új helyzetekkel és feladatokkal találkozhatsz, melyek kezelése segíthet neked tisztábban látni képességeidet, így bátrabban vállalhatsz további kihívásokat.
  • Megtapasztalhatod a hála érzését: Önkéntességed során kapcsolatba kerülhetsz olyanokkal, akik hátrányosabb helyzetükből adódóan eltérően élik mindennapjaikat. Meghallgathatod történeteiket, a segítségükre lehetsz, melyekért mind köszönet illet, továbbá ezáltal a saját életkörülményeidet is jobban értékelheted.
  • Növelheted a lelki jóllétedet: Önkéntes tevékenységed növelheti az élettel való elégedettségedet is, hiszen másokon segítesz és emberi kapcsolatokat ápolsz. Egy brit kutatás szerint a rendszeresen önkénteskedők nagyobb fokú boldogságot élnek meg mindennapjaik során, mint nem önkénteskedő embertársaik.

Egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön, bőven van miből választani, főleg idén, az Önkéntesség Magyarországi Évében. Kérdés, hogy Téged milyen terület érdekel, mennyi időt tudsz rá szánni és milyen módon járulnál hozzá a világ szebbé tételéhez.

T.A.Z.

#szabadidő
#önkéntes