Kamasz agy 2. rész

A kamasz agyról szóló cikksorozatunk első részét IDE kattintva olvashatod. Most az alvás témáját járjuk körül Jensen harwardi agykutató könyve alapján.

Ha az ember kamaszok közelében él, azt tapasztalja,hogy vagy álmosan ődöngenek, vagy alszanak,- sokszor délig is. Ebben a cikkben egy kicsit mélyebben elmerülünk a problémakörben.


Ezt a megdöbbentő állítást olvastam:

„A tizenévesek alvással kapcsolatos őrjítő viselkedése, tulajdonképpen teljesen normális.“


Hogy lehet az normális, hogy éjjel  kettőig  online van, másnap pedig elkésik az iskolából? Vasárnap meg nem is látja senki, mert csak alszik. Az alvással foglakozó kutatók megállapították, hogy  a tinik agyában két órával később termelődik az a melatonin nevű hormon, amely felelős az elalvásért. Persze ugyanezért reggel nem tudnak korán kelni. Még a kicsik és a felnőttek inkább pacsirták, addig a tinik baglyokká válnak egy átmeneti időszakban. Ráadásul akkor, amikor legjobban kellene teljesíteniük az iskolában, ahol sokszor csak kábultan, kialvatlanul szédelegnek.


Miért nem alkalmazkodik az iskolai élet ezekhez a feltárt tudományos eredményekhez?


Sokszor már reggel hétkor elkezdődik a tanítás, délutánig. azt is kimutatták a vizsgálatok, hogy délelőtt 10 óra körül a leghatékonyabb a gondolkodásunk, akkor miért kell már 8 órakor elkezdeni egy vizsgát? Az a szomorú következménye ennek a rugalmatlan iskolai életnek, hogy minden kamasz kialvatlan. Napi kilenc óra alvás helyett talán 6-7 óra jut neki, és ezt a deficitet  próbálja hétvégén bepótolni. Napközben meg serkenti magát valami őrült energia itallal. Szóval én felmentelek benneteket, kamaszokat az alvási szokásaitok miatt. wink


Miért van szükségük  a tiniknek legalább 8-9 óra alvásra?


Az alvás nem luxus, nem lustálkodás. Az alvás ragasztó, amelynek segítségével összeszedhetjük az élményeinket, és felidézhetjük mindazt amit aznap tanultunk. A kutatók állítják, hogy  a memóriánk és a tanult anyagok az alvás során mélyülnek el, válnak tudássá. Ezért a sok alvás neked - ha 12-18 éves vagy- nélkülözhetetlen az egészséged és a tanulásod szempontjából is. Nemcsak az étvágyad lesz jobb, hanem a stressztűrésed  is, ha többet alszol.
 

Hogy függ össze a tanulással az alvás mennyisége?


Az alvás időt hagy az agynak ahhoz, hogy a nap tevékenységei közül kiválassza a legfontosabb információkat, azokat emlékké szilárdítsa, a többitől megszabaduljon. Az agyunk teljesítménye is véges, nem tud végtelen számú szinapszist létesíteni. Ezért minél többet tanulsz,  annál több alvásra van szükséged.
 

Mi történik, ha nem alszik eleget egy tini?


Elhízáshoz, szív és érrendszeri betegségekhez is vezethet, mert a vizsgálatok kimutatták, hogy az alvászavaros  fiatal több cukros ételt és italt fogyaszt, olajban sült kaját és koffeint, valamint nem mozog eleget, többet számítógépezik.
Megdöbbentő az is, azok a fiatalok akik 12-14 év között alvászavarral küzdöttek, később gyakrabban lettek depressziósok és foglalkoztak öngyilkos gondolatokkal, mint jól alvó társaik.

 

Mit tegyek, ha  keveset alszom, és állandó fáradtság gyötör?


Segíts, hogy a melatonin hasson rád! Azaz este kerüld a számítógéppel kapcsolatos tevékenységeket, mert a képernyő fényei megölik az alvási kedved. Tervezd meg a napodat, hogy este ne feszülten, az elvégezetlen feladatok terhével kelljen szembesülnöd! Kerüld el az elalvás előtti konfliktusokat! Próbálj kialakítani saját rítusokat, amit mindig ugyanakkor csinálsz és ugyanúgy, minden este. Az ágyad csak alvásra használd, nem asztal, nem számítógépterem... És a legfontosabb, soha ne feküdj le haraggal...

Remélem elgondolkodtál....

B. É.

 

#agy
#iskola