Sétálj rá egyet!

Régi és igazán jó tanács, ha nagy döntés előtt álunk, hogy aludjunk rá egyet. Alvás közben az agyunk rendszerezi az emlékeinket, rendezi a gondolatainkat és feltöltődik a következő nap megmérettetésire; ha pedig fontos döntés előtt állunk, akkor érdemes a döntést szellemi teljesítményünk csúcsán meghozni. Viszont az alvás mellett van egy másik nagyon eredményes kognitív képesség növelő módszer is: a mozgás. A mozgásnak hosszú és rövid távú pozitív hatási is vannak a mentális képességekre. Természetesen nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk. Amennyiben megerőltető, bonyolult mozgást végzünk (pl.: futás, súlyemelés, gimnasztika stb.), akkor az agyunk teljesen le lesz foglalva a mozgás kordinációjával, így nem lesz kapacitása a jelenlegi problémáinkon vagy máson gondolkodni, így teljesen ki tudjuk zárni a külvilágot. Amennyiben pedig szeretnénk teret engedni a gondolatoknak, hogy azok szabadon szárnyalhassanak szürkeállományunk barázdált tengerén, akkor a legjobb, ha teszünk egy nagy sétát.

A séta egy tökéletes mozgásforma a gondolkodáshoz. Elég bonyolult ahhoz, hogy az agytekervényeink egy részét lefoglalja a mozgás összerendezésével, a környezetünk megfigyelésével, de még mindig marad elegendő energiánk arra, hogy teret engedhessünk az éppen aktuálisan minket foglalkoztató témáknak és gondolatoknak. Ráadásul ez a megváltozott tudatállapot segít minket a kreatív megoldások megtalálásában is, hiszen csökkenti a frontális lebeny aktivitását (mely elsődlegesen gátló funkciókat tölt be) ezáltal szabadabban tudunk asszociálni. Tehát, ha már úgy érzed, hogy nem tudsz többet tanulni a következő vizsgádra vagy dolgozatodra, esetleg olyan élethelyzetben vagy, amiből még nem látod a kiutat, netalántán csak nyomaszt valami, de te sem igazán tudod, hogy mi: öltözz fel és sétálj egyet odakinn. A jó levegő, a zöld környezet és kellemes mozgás segíteni fog gondolkodni, és ha nem is lesz meg a válasz az első kör végére, valószínűleg pár lépéssel közelebb kerülsz a megoldáshoz.

Fontos az is, hogy háborgó gondolatainkkal ne maradjunk sokáig egyedül, mert ha nem beszélünk róluk felemészthetnek minket, és ha nem reflektálunk gondolatainkra akkor tévútra vihetnek minket. Ezért, ha teheted, beszélj róla a környezeteddel, hogy mi jár a fejedben, ha pedig nem tudod, hogy kihez tudnál fordulni, akkor nyugodtan tárcsázd a 137-00-t, itt meghallgatják, ami a lelkedet nyomasztja.

Szabó Árpád pszichológus

#agy
#sport
#önismeret