Kamasz agy 3. rész

Korábban az alvás témáját jártam körül, a mostani részben pedig a stresszről lesz szó. Annyi unalmas közhely ugrik be az embernek, ha ezt a szót hallja. „Nem tudjuk kizárni az életünkből…”, „meg kell tanulni együtt élni vele…” „néha még motivál is…” Ha ezeken a leegyszerűsített paneleken túllépünk, eléggé elkeserítő a kamaszok helyzete.

Ti tizenévesek, amúgy is egy állandó érzelmi hullámvasúton száguldoztok, hol mély lehangoltságban, hol pedig felszabadult rajongásban és eufóriában. Már korábban írtam róla, hogy ennek a legfőbb oka az agy homloklebenyének a fejletlensége, amely később már fegyelmezi, csitítja ezeket a nagy kilengéseket. Leegyszerűsítve, még nem vagytok képesek az önfegyelemre az érzelmeitek konszolidált kifejezésében. Ezt az állapotot két kémiai anyag idézi elő: a kortizol és  az andrenalin. Ezek felelősek a negatív érzelmek felerősítéséért, illetve az erős reakciókért, agresszív viselkedésért. Most képzeld el az alapjáraton is szélsőséges érzelmekkel, dühkitörésekkel együtt élő, amúgy is labilis kamaszt még utoléri egy igazi trauma! Erőszak, haláleset a családban, szakítás… Már kevésbé tragikus események is stresszelhetnek benneteket, ki kell állni az osztály elé, magányosak vagytok barátok nélkül, megaláznak a facebookon…

 

Összegezzük a stresszor tényezőket!

1. Társadalmi problémák

2. Biztos családi háttér hiánya

3. Internetről érkező hírdömping

4. A közösségi háló kiszámíthatatlansága

Ezek közül nem mindegyiken tudunk változtatni, de a család és az iskola enyhíthetné az amúgy is erős stressz hatásait. Sajnos az ellenkező tendenciák tapasztalhatók, rosszul működő családokból mentek a feszült iskolai életbe. Tudjuk, hogy az állandó stressz rosszat tesz a tanulásnak, sokszor lefagy a memória, krónikus stressz estén sérül a hipokampusz, ami az agyban a memória és a tanulás központja. Csak mi, felnőttek tudunk segíteni nektek ebben a felbolydult világban, ahol naponta hír zuhatag, agresszió, terror, erőszak dúlja fel az életünket. Számotokra szerintem a legveszélyesebb a zaklatás minden formája, amivel áldozatként nem tudsz egyedül megbirkózni. Kérj segítséget bárkitől, akiben megbízol. Sosem vagy egyedül, bármennyire is ezt érzed.

 

Néhány tanács, hogyan kezelheted könnyebben a stresszt

- Legyen egy biztonságos zug, ahol meghúzódhatsz, elrejtőzhetsz, gondolkodhatsz…

- Ha pánikban vagy, kérj meg egy hozzád közel álló felnőttet, hogy legyen veled, amíg zaklatott vagy.

- Beszéld ki magadból a fájdalmadat egy megértő közegben, hagyd, hogy estleg megöleljenek, megérintsenek, szakadj el a kütyük világától, fordulj az emberek felé.

- Hidd el, még elég rugalmas vagy ahhoz, hogy mielőbb kilábalj a legnagyobb traumából is, hiszen te a felnőtteknél gyorsabban reagálsz pozitívan a stresszre.

- Tanuld meg az öngondoskodást, egyél és aludj rendszeresen és tanulj meg okosan lazítani is.

- Hívd fel a 137-00 Lelki Elsősegély hívószámot, és beszélj arról, ami nyomaszt.

Nem ígérem, hogy holnaptól könnyebb lesz, de a stressztűrés is tanulható. Jó tanulást!

B.É.

 

#agy
#stressz