Kamasz agy - 1. rész

Napok óta Franc es E. Jensen könyve foglalkoztat, úgy érzem, sok újdonságot tartalmaz a harvardi agykutató műve. Talán, ha te is többet tudsz meg ezekről a bonyolult agyi folyamatokról, jobban megérted és elfogadod önmagad.

Hallottál már az AMIGDALA- ról? Ne hidd, hogy én igen, pedig nem vagyok mai csirke. Minden esetre ennek az agyi résznek a fejletlensége sok galibát okoz a tizenévesek viselkedésében. A harag székhelye, nagyon érzékeny a nemi hormonokra, s ez okozza a dühkitöréseket. Ennek az agyi résznek a burjánzó éretlensége okozza az őrjöngést a szülői nemekre, s ez okozza a hatalmas érzelmi katasztrófákat.

Talán már ismered a másik jól csengő bűvös szót: DOPAMIN. Ez egy olyan hormon, amely segíti az agyat a motivációban, a hajtóerőben és a koncentrálásban. Ezzel a hormonnal jutalmaz meg bennünket az agyunk, ha sikerült valami. Ez az úgynevezett „meg kell szereznem” anyag, amely megerősíti a célratörő tevékenységeket, ugyanakkor gyorsan okoz függőségeket is. Hiszen dopamin szabadul fel az internetes játékok átélésekor is. Amikor fagyira, szerencsejátékra vagy szexre vágyunk, nem feltétlen az édességre, pénzre, vagy orgazmusra áhítozunk. Dopamint akarunk.

Na és mit szólsz a CSÓKPEKTIN elnevezéshez? A nemi hormonokról hallasz bioszon eleget. De vajon mi ingerli őket működésre a 12-13 évesekben? Ez a fehérje, a csókpektin indítja be a testi-lelki folyamatokat. Az agyalapi mirigy elkezdi útjára bocsátani az ösztrogént és a tesztoszteront. Képzeld el, egy fiú tesztoszteron szintje 30-szorosa lehet a korábbinak! Miért nyomasztó ez? Azért, mert az agy érzelmi központját aktiválják igazán. Ez magyarázza, hogy a kamasz nemcsak ingatag érzelmeiben, de kifejezetten keresi a megterhelő élményeket (hullámvasút, horror, sírós könyv). Ez a kettős átok – izgatott, ingerkereső agy, amely nem tud még higgadt döntéseket hozni - sújtja a tinit, olykor katasztrofális következményeket okozva elsősorban önmaguknak.

Most már kiműveltebbek lettünk, de szerinted fontos ezeket tudni? Jobb, ha csak úgy élünk és majd lesz valahogy?

A további témák: A tanulás, a stressztűrés, az alvás, az ivás, a dohányzás. Minden téma az agyban lejátszódó változásokról szól. Magyarázatot ad a megmagyarázhatatlanra, miért ilyen nehéz a tininek önmagával és másokkal együtt élni…

 

B. É.

#agy