Kamasz agy 6. rész - Az alkohol hatásai

Cikksorozatunk előző részeiben sokféle témát érintettünk. Erről a súlyos problémáról nehezen kezdtem el írni. Úgy érzem, nagyon elnéző a magyar társadalom az alkohol témájában, nem tapasztalom azt, hogy hathatós intézkedések történnének a megelőzés, a felvilágosítás terén.  (A drog-és a dohányzás ellenes harc aktívabb.) Sajnos milliókat érint hazánkban a családok, munkahelyek életét megkeserítő alkoholizálás. Talán te is - aki most olvasol - érintett vagy… Kérlek, ne hidd azt, hogy „egy kis ivástól még senkinek sem lett baja”…

 

Milyen életkorban kezdődik az ivás?

A vizsgálatok szerint /USA, Finnország, Franciaország/ egyre korábban kezdenek inni a kamaszok. Néhány elrettentésre szánt adat:

  • Az USA-ban 2009-ban közel 10 millió tiniből hétmillió ismerte el, hogy időnként sokat iszik.
  • Az agykutatók szerint a 13 éves kor előtt alkoholt fogyasztók nagy része egész életében alkoholproblémákkal néz majd szembe.
  • 1965-ben majdnem 18 évesen itták meg az első alkoholos italukat a fiatalok, ma 14 év az átlag.
  • Évente csak az USA-ban 5000 fiatal fizet az életével a piálás miatt.

 

Mi az a rohamivás? Miért is csinálják?

Egy- egy péntek vagy szombat este a bulikba indulók időtöltése. Gyorsan, egy óra alatt négy-öt italt, vagy még többet húznak le. Gyakran már a 13 évesek elkezdik, majd a középiskolások között hódít igazán, ők a bajnokok a rohamivásban. Az ilyen programok vége sokszor a filmszakadás. Ennek   pedig gyakori következménye az, hogy a hipotalamusz úgy megsérül, hogy nem képes az agy a továbbiakban  új hosszútávú emlékek létrehozására. Miért van erre szükségük? Sok okot látunk e mögött az őrült hajsza mögött. Újdonságkeresés, kockázatvállalás, rossz ítélőképesség és szociális tényezők. Családi háttér és a kortárs kapcsolatok ezen a téren is meghatározók.  Sok tizenéves túlértékeli a haverok ivásmennyiségét, s ahhoz igazítja az elfogyasztott sörök és rövidek számát.

 

Miért káros, ha nagyon fiatalon és sokat iszol?

Egyszerű válasz az, hogy pocsékul fogod magad érezni másnap. Súlyosabb esetben balesetet okozhatsz, ha autóba ülsz, és még börtönbe is kerülhetsz ittas vezetésért. Azonban a tinédzserek mégoly visszafogott alkoholfogyasztása is alattomos és tartós követkeményekkel járhat. Elsőként azt tapasztaljuk, hogy a kamaszok agya jobban kezeli a bódultságot, a másnaposságot és a koordináció hiányát. A csekélyebb gátló hatás miatt egyre többet iszik, hiszen nagyobb az alkohollal szembeni tűrőképessége. Ezt erősíti a csoport nyomása. Itt figyelmeztetnélek, ha lány vagy neked jobban árt az ivás. Kisebb a súlyod, úgyhogy nagyobb kárt teszel magadban. Gondold végig, hogy az egyenjogúságot ezen a téren kell-e bebizonyítanod!? A vizualitás és a térlátás sérül az alkohol miatt, ez nagyon visszahat a teljesítményre matematikából, sportok terén és a térbeli tájékozódásban is. Az igazi gond a memóriánkért felelős agyi rész, a hipokampusz működésében jelentkezik. Minél korábban, és minél többet piálsz, ez az fontos agyi részed annál kisebb lesz. Az alkohol nemcsak pusztítja az idegsejteket, de gátolja is az új idegsejtek születését is. Magyarul nem tud megfelelően tanulni, aki rendszeresen iszik, nincsenek meg azok szinapszisok, amelyek a tudást a hosszú távú memóriába szállítsák.

 

Vesztésre állunk az alkohollal szemben?

  • Nagyon sok jel szerint igen… De akarsz-e ilyen jövőt, ahol apák és fiúk együtt isznak? Azután pedig agresszorként félemlítik meg a környezetüket, majd nem tudnak dolgozni…
  • A megoldás mégis az odafigyelő, következetes, tiltó szülői szerep, ha piálásról van szó. Talán nem úgy érzed, de szerencsés vagy, ha ellenőrzötten telnek a tinédzser éveid, és beszélgetnek veled a piálásról is, és nem hagyják, hogy minden hétvégén négykézláb tántorogj haza.
  • Felelős vagy önmagadért is, bármilyen nehéz nemet mondani a haveroknak… Próbáld meg!
  • Ha lány vagy még inkább vigyázz magadra, az alkohollal szemben te vagy a gyengébb.

 

Ha ilyen problémáid vannak, vagy a barátaidat fenyegeti ez a rém, telefonálhatsz az Ifjúsági Lelki Elsősegélynek a 137-00 ingyenes hívószámon hétköznap 17-21 óra között.

                                                                                                          B.É.

#agy
#alkohol