Mit csinál az iskolapszichológus?

Sző, fon, de nem takács

Talán nem is tudtad, de valószínűleg a Te iskoládban is van iskolapszichológus. Ez azért van így, mert Magyarországon 2013 óta törvény írja elő, hogy lehetőleg minden iskolában legyen egy ilyen szakember.

Az iskolapszichológus sok szempontból olyan, mint egy tanár vagy Te. Neki is szól a csengő, tízóraizik, órákra is bejár néha, és ő is elmegy télen-nyáron szünetre. Sokszor olyan ő, mint a piros poroltó készülékek, habár szinte minden folyosón van és élénk színűre festették, csak akkor veszi őket észre az ember, ha szükség van rájuk.

De miért van az, hogy sokan nem is tudják ki az, hol található meg az iskolában? Ez többek között azért lehet így, mert egy pszichológushoz általában annyi diák tartozik, hogy az több iskolában oszlik szét, ahogy egy kémiatanár több osztályt is taníthat A és B iskolákban. Utazó nagykövetként ezért legtöbbször a hét bizonyos napjain és óráiban van a sulidban személyesen, egy számára kijelölt szobában, vagy szünetben valahol a tanáriban. Hogy pontosan mikor és hol, azt valószínűleg az osztályfőnököd tudja, vagy fent van az iskola honlapján.


Hogy kerül hozzá valaki?

Az attól függ. Először is semmiképpen sem azért, mert bolond az illető. Bár pszichológushoz menni, lelki problémákra segítséget kérni még mindig tabu, ez nem jelenti azt, hogy akinek segítségre van szüksége az őrült vagy gyenge lenne. Inkább pont fordítva.

Az a gyakori, hogy általános iskolákban inkább a szülő vagy az osztályfőnök/más tanár kérésére segít a pszichológus, középsuliban gyakrabban jelentkeznek (kis bátorításra) egyénileg is a fiatalok. Azt is jó tudni, hogy Magyarországon a szülő joga és kötelessége, hogy biztosítsa gyermekének az iskolapszichológusi foglalkozáson való részvételét. Ezt a tanár, a szülő vagy a tanuló is kérheti.

 

Miért van itt, miben tud segíteni?

Az iskolapszichológus azért van, hogy segítsen. És ne csak akkor, ha baj van! Segítsen abban, hogy az iskola jobb és élhetőbb hely legyen, hogy mi magunk is testileg/lelkileg rendben legyünk. Mindenkinek lehetnek problémái, kicsik és nagyok egyaránt. Nehézség a tanulásban, szerelmi ügyek, szexszel kapcsolatos kérdések, de akár kiközösítés, magány, szorongás, hullámzó érzések, önsértés/falcolás, öngyilkossági késztetések, hogy pár dolgot említsünk. Ilyenkor mindig jobb nem egyedül maradni a problémával és személyes segítséget kérni. Az is nagyon jó, ha másért aggódsz, és ezért szólsz tanárodnak, iskolapszichológusodnak. Jobb egy sértődött barát, mint egy olyan, aki amúgy gyógyítható és kezelhető problémák miatt szenved! Amúgy is mindent meg lehet beszélni.

 

Mit csinál és kivel?

Semmi olyat, ami fájna és senkivel, aki nem szeretné! Sokszor nem is egyénileg foglalkozik a diákokkal, hanem csoportosan. Előadást, foglalkozásokat, játékos tréningeket tart kicsiknek-nagyoknak. Van, hogy órát látogat, és van, hogy egyénileg foglalkozik egy-egy tanulóval. Konzultációt (és nem terápiát) tarthat tanárnak, diáknak, szülőnek, osztályoknak. Kérdőíveket, pszichológiai teszteket vesz fel, délutáni foglalkozásokat tart. Segít, ha bizonytalan vagy, merre tanulj tovább, vagy gondod van a tanulással, haverokkal, vagy ha csak szívesen beszélnél olyannal magadról, aki kívülálló. A beszélgetések alkalmával szó van arról is, hogy hányszor, mikor, milyen céllal foglalkozik veled a szakember. Ilyenkor nyugodtan elmondhatsz mindent, ne aggódj, hisz a titoktartás kötelező.

Az iskolapszichológus olyan, mint a lélek háziorvosa. Sok dolgot tud, felír ezt-azt "receptre" (tanulási technikák, stressz és szorongáscsökkentő gyakorlatok, stb.) és van úgy, hogy tovább irányít más szakemberekhez, hogy a legmegfelelőbb segítséget kapja az, akinek erre szüksége van (iskolai szociális segítő, pedagógiai szakszolgálat, gyermekpszichiátria, gyermekjóllét, stb.). Erre azért van szükség, mert a pszichológus nem varázsló, és nem képes személyesen minden helyzetben, minden egyes problémánál jelen lenni. Nem tud egyszerre, egy agy-csavar meghúzásával valakit megszerelni. Ezért törekszik arra, hogy másokkal együttműködve az egész iskolával tudjon foglalkozni, megelőzni a bajt, hogy ne csak tűzoltókészülék legyen. Az iskolapszichológus nem minden problémára megoldás, de nagy segítséget jelenhet abban, hogy megoldhatóvá váljanak a nehézségek. Ezért keresd őt bizalommal!

Néha úgy alakul, hogy a személyes segítség nem elérhető. Ekkor hívd bátran a 137-00 telefonszámot, amit hétköznaponként este 5 és 9 között érsz el. Van, aki meghallgat!

Flach Richárd, pszichológus

(A cikk íróját az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-20-3-I-8. kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programja támogatja.)

#iskola
#segítség