Mindfullness meditáció

Az utóbbi időben jócskán megváltozott az életünk. Nemcsak a Covid-ra gondolok ezalatt, bár elvitathatatlan, hogy új élethelyzetek tucatjával kellett szembenéznünk emiatt, akár az otthoni bezártság, a család hiánya vagy épp túlzott jelenléte miatt, ugyanígy a barátokkal, szerelmekkel. Emellett a fokozott online jelenlét is okozhat fokozott stresszérzetet bennük. Ha azt vetted észre magadon, hogy a gondolataid az agyadban úgy pörögnek, mint a körhinta a cirkuszban, vagy ha nem tudsz már leülni anélkül, hogy a lábad légkalapácsként ne járna, szeretném figyelmedbe ajánlani a mindfullness meditáció technikáját.

 

Mi is az a mindfullness?

Talán a legpontosabb megfogalmazás ez lehetne rá: "A mindfulness az a jelenben és szándékkal megélt éberség, amit a pillanatról pillanatra feltáruló tapasztalatnak szentelt és nem ítélkező figyelmen keresztül élhetünk meg” (Kabat-Zinn, 2003).

A lényeg igazából, hogy a mindfulness meditáció során a figyelmünket a jelenre fókuszáljuk, megéljük a pillanatot tudatosan. A tudatos jelenlétbe beletartozik azon apró dolgok észlelése, megfigyelése, amire alapvetően nem sok figyelmet szoktunk szentelni. Ilyen például a szobában lévő illatok, az apró beszűrődő neszek, a légzésünk vagy az éppen viselt pulcsinak a tapintása. Tudom elsőre furcsának hangozhat, és amikor előszőr kipróbálja az ember meglehetősen nevetségesen érezheti magát az illető. Talán ez a jellemzés nem győz meg téged, hogy azonnal bevesd magad a Youtube mindfullness lejátszási listájába mégis úgy gondolom fontos látnod a technika előnyeit.

 

A technika előnyei

- Lelassulhatsz a mindennapokban.

- Újra rádöbbenhetsz egy-egy dologra a világban (most gondold el: újra elsőként rádöbbeni a kedvenc csokid vagy kávéd ízére! Kinek ne érné meg?)

- Akárhol és kb. akármikor tudod gyakorolni, élvezni a pozitív hatásait.

- Csökkenti stresszt.

- Segít a depresszió és szorongás kezelésében.

- Csökkentheti akár a fájdalomérzetet is.

- Segíti az egészséges önértékelés létrejöttét.

- Segít a koncentráció növelésében.

(Mindezen hatásokat természetesen számos kutatás igazolja Schossler (2012) és Pepping, O'donovan és Davis (2013) és Garland, Gaylord és Fredrickson (2011) és de Vibe és mtsai (2018))

Ha felkeltette az érdeklődésedet a mindfullnes bemutatásom, és érdeklődnél iránta, ajánlom a Semmelweis Mindfullness Központ youtube csatornáját ahol további információkat találhatsz a technikákról, illetve vezetett meditációkat is kipróbálhatsz szakképzett pszichológusok narrálásával.

 

Czinege Judit Zsófia

 

Források:

-de Vibe, M., Solhaug, I., Rosenvinge, J. H., Tyssen, R., Hanley, A., & Garland, E. (2018). Six-year positive effects of a mindfulness-based intervention on mindfulness, coping and well-being in medical and psychology students; Results from a randomized controlled trial. PloS one, 13(4), e0196053.

-Garland, E. L., Gaylord, S. A., & Fredrickson, B. L. (2011). Positive reappraisal mediates the stress-reductive effects of mindfulness: An upward spiral process. Mindfulness, 2(1), 59-67.

-Kabat-Zinn, J. (2003). Mindfulness-based interventions in context: past, present, and future.

-Pepping, C. A., O’Donovan, A., & Davis, P. J. (2013). The positive effects of mindfulness on self-esteem. The Journal of Positive Psychology, 8(5), 376-386.

-Schossler K. (2012). Mindfulness, meditáció és klinikai hatékonyság–áttekintés. Mikonya György (szerk.): Vallásos mozgalmak nézetei a családi életről és az oktatásról. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 143-156.

#stressz
#relaxáció