Boldogságfokozó gyakorlatok II.

Cikksorozatunk első részében mutattunk néhány boldogságfokozó gyakorlatot a pozitív pszichológia területéről, most ez folytatódik  Sonja Lyubomirsky: Hogyan lehetnénk boldogabbak? című könyve nyomán.

 

1. gyakorlat: A rágódás megszüntetése

Mire jó? Az apró problémákon, bosszúságokon való rágódás és a rossz hangulat együttesen mérgező hatású. Fenntartja a szomorúságot, csökken a problémamegoldó képességünk, a motivációnk és a koncentrációnk. A rágódás megszüntetésével sokat tehetünk magunkért.

Gyakorlatok a rágódás megszüntetésére:

  • Nehéz, „rágódós” időszakban szánj napi fél órát a rágódásra. Minden más időszakban, ha a problémán való rágódáson kapod magad, mondd azt, hogy „állj”, majd itt lesz az ideje. Így az egész napos agyalást fél órába sűrítheted, és az idő figyelése is kizökkenthet.
  • Tereld el a figyelmed! Hallgass zenét, nézz meg egy jó filmet, menj el futni, rajzolj, hívj fel egy barátot, zökkentsd ki magad!
  • A körkörös gondolatok helyett dolgozz ki egy cselekvési tervet, apró lépésenként gondold végig, mit lehetne tenni, hogy jobb legyen, és már most tegyél érte valami apróságot!
  • Tanulj meg meditálni! Feszítsd meg az összes izmodat, majd hagyd teljesen elernyedni. Figyeld a testedet, lazulj el. Az autogén tréning, az agykontroll tanfolyamon is tanulható.
  • Gondold végig, hogy az, amin most rágódsz, számítani fog-e egy hét, egy hónap vagy egy év múlva? Azok a dolgok, amiken most órákat agyalsz, talán teljesen lényegtelenek az életed egészét nézve, így kár rajtuk bosszankodni.

 

2. gyakorlat: Jó cselekedetek

Mire jó? Az, hogy másoknak jó, ha jót teszünk velük, egyértelmű mindenki számára. De a kutatások azt mutatják, hogy a jó cselekedetek azokra nézve is pozitív hatásúak, akik jót tesznek. Ha jó dolgokat teszünk, az hatással van az énképünkre: segítőkésznek, együttérzőnek, gondoskodónak látjuk magunkat. A cselekvés során javulnak az emberi kapcsolataink, és ettől a világot is egy elfogadóbb, biztonságosabb helynek éljük meg.

Gyakorlat: Figyeljünk arra, hogy ne teljen el nap valamilyen jó cselekedet nélkül. Adjuk át a helyünket a buszon, segítsünk a családtagjainknak olyan házimunkában, ami nem a mi feladatunk lenne, a gyerekkori, feleslegessé vált játékokat, ruhákat ajánljuk fel jótékony célra, adjunk egy fél szendvicset az éhes osztálytársunknak. Fontos, hogy csak az a jó cselekedet, amit a másik is igényel segítségül, érdemes odafigyelni, hogy ne akarjunk olyasmibe belekontárkodni, aminek a másik nem örül. Ehhez segítség, ha megkérdezzük, jól esne-e neki, ha így és így segítenénk.

 

3. gyakorlat: Kapcsolatok ápolása

Mire jó? Egészségesebbek és tovább élnek azok az emberek, akiknek nagyon erős a támogatottságuk. A nagyon idős kort elérő emberek három közösségének – a szardíniai olaszok, az okinavai japánok és a kaliforniai Loma Lindában élő hetednapi adventisták közösségének – izgalmas elemzéséből kiderült, hogy mindegyikben fellelhető öt közös dolog. A listát  „A család az első” és a „Tégy a közösségért!” elvek vezetik. A többi pedig: „Ne dohányozz!”, „Mindig tevékenykedj!”, és „Növényi étrendet kövess!”.

Gyakorlat: Gondold végig, hogy eddig mit tettél a kapcsolataid ápolásáért, és mi az, amit tehetnél még, hogy jobban működő, tartós, megerősítő kapcsolataid legyenek? Lásd meg a lehetőségeket új barátságok kialakítására, legyél kezdeményezőbb a régi kapcsolataidban is. Írj rá a közösségi oldalon az ismerőseidre, akikről rég hallottál, és érdekel, mi van velük, lógj együttvalakikkel ahelyett, hogy magányosan ülnél otthon. Tarts a családdal a programjaikra, ha vannak, ha pedig nincsenek, te is szervezhetsz egy közös sétát, kirándulást. Csatlakozz közösségekhez, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatsz, legyen az valamilyen klub, sportlehetőség, vallási közösség vagy éppen önkéntes munkacsoport.

Próbáld ki Te is a fenti gyakorlatokat, tegyél a boldogságodért!

Sz. Zs.

 

#gyakorlat
#boldogság
#pozitív pszichológia