Mi a krízis?

A krízis szó görög eredetű, azt jelenti, hogy válság vagy fordulat.

Krízis általában nehéz élethelyzetekben alakul ki, amikor valami súlyos dolog történik. Ilyenkor ezt az eseményt és az általa okozott nyomasztó érzéseket sem elkerülni, sem megoldani nem tudjuk úgy, ahogy korábban kezeltük a gondjainkat. A probléma mindennél fontosabbá válik számunkra, a korábbi lelki egyensúlyunk felborul, és az élethelyzet megoldására irányul minden figyelmünk. Ilyenkor igazán semmi mással nem tudunk foglalkozni. Sok rossz érzés megjelenhet ilyenkor: szomorúság, idegesség, tehetetlenség, kétségbeesés, harag, csalódottság stb.

A krízis nem betegség, életében mindenki átesik több-kevesebb ilyen időszakon. Ezek adódhatnak rendkívüli életeseményekből, mint például egy fontos személy elvesztése (szakítás, egy szerettünk halála) vagy kudarcélmény (sikertelen felvételi, bukás) stb. De krízist élhetünk meg olyan életszakaszokban is, amikor természetesen, korunkból adódóan ér minket sok változás. Ilyen a serdülőkor is, amikor megváltozik a testünk, és felfordul az egész addigi világunk.

Krízisben nagyon fájdalmas érzésekkel találkozunk, néha tűnhet kilátástalannak is a helyzetünk, de közben sokat tapasztalhatunk. Ha megbirkózunk a problémával, akkor bölcsebbek, erősebbek leszünk. A krízis ezért nemcsak válsághelyzet, hanem lehetőség is a fejlődésre. Ha túl vagyunk a krízisen, megoldottuk a problémát vagy feldolgoztuk a rossz érzéseinket, az az életünkben egy pozitív fordulatot is jelenthet.

Ha krízisben vagy, kérj segítséget, egy beszélgetés során megkönnyebbülhetsz, közelebb juthatsz a megoldáshoz, ezzel is teszel magadért valamit, hogy jobb legyen!  Hívd az Ifjúsági Lelki Elsősegélyt a 137-00 ingyenes hívószámon 17-21 óra között.
 
Sz. Zs.
#lélek
#krízis