Asszertívia app

Van egy telefonos applikáció, ami hamarosan elérhetővé válik a Google Play, illetve az App Store Áruházakban is. Az applikáció az Asszertívia elnevezést kapta. Írásomban szeretném meghozni a kedveteket ahhoz, hogy kipróbáljátok.

Asszertív kommunikáció

     Ez az alkalmazás az asszertív kommunikáció elősegítésére, gyakorlására készült. Mit is takar az, hogyha asszertívan kommunikáltok? Azt jelenti, hogy hatékonyan juttatjátok kifejezésre, ami bennetek zajlik, amit gondoltok, legyen az akár pozitív, akár negatív érzésekkel telített. S hogy ez miért fontos? Azért, mert számtalan félreértés, stresszel teli helyzet megelőzhető, ha pontosan azt mondjátok, amit szeretnétek, ahogyan bennetek van, és mindezt úgy, hogy közben a másik felet tiszteletben tartjátok, én-közléseket alkalmaztok, ezzel elkerülitek a másik fél minősítését.

 

Példa

     Álljon most itt egy példa arra az esetre, amikor valakivel vitába keveredtek, s a másik egyre erőteljesebben lép fel, ez megjelenhet abban, hogy felemeli a hangját, ami szorongató, fenyegető lehet a számotokra. Érdemes ilyenkor nem abba az irányba elmenni, hogy a beszélgetőpartnereteket kezditek el minősíteni, ennek általában sosincs vége, hanem sokkal inkább előrevivő azt megfogalmaznotok, hogy ez számotokra most már kezd nagyon kellemetlenné válni, s jó volna, ha visszatérne egy nyugodtabb hangnemhez, ami megteremti annak a lehetőségét, hogy el tudjátok mondani, amit szeretnétek, s ezáltal végül közösen eljuthattok egy megoldásig, kezelni tudjátok a felmerült konfliktust.

 

Az alkalmazás

     Az applikáció három tanfolyamot tartalmaz, pozitív érzések, negatív érzések, illetve pozitív kérések témakörben, a tanfolyamokon belül 3-6 perces modulok vannak. Ezeket a tanfolyamokat egymás után tudjátok elvégezni, de utána újra is kezdhetitek. S hogy ez hogy néz ki? A modulokon belül különböző élethelyzetekkel találjátok szembe magatokat, s arra meg vannak adva különböző válaszlehetőségek, s el kell döntenetek, hogy melyik az asszertív reakció közülük, meg is hallgathatjátok a mondatokat, ez azért is hasznos, mert azokból is érezheted, ha valamely reakció agresszívabb, nem helyénvaló, s könnyebben érthetővé válik, hogy az miért lehet sértő a beszélgetőpartnered számára.

 

Ízelítő

     Az applikációnak már készítettek egy facebook-os oldalt, Asszertívia néven megtalálhatjátok, s ott kaphattok egy kis ízelítőt abból, hogy hogyan is néz ki, miképpen is tudjátok használni. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos alkalmazás, jó példa a játszva tanulásra, a modulok elvégzését követően pontokat gyűjthettek, illetve különböző kitüntetéseket, jelvényeket szerezhettek.

Bollók Eszter

#segítség
#applikáció