Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink I.

Mivel is indulunk útnak?

Mielőtt elindulnánk, nézzük meg mi is van a táskánkban! Bárhová indulunk el, magunkkal visszük a pénztárcánkat. Szinte már fel sem fogjuk ezt a mozdulatot, amivel kezünk a polcról leveszi és a zsebünkbe ejti. Nem is tudatosul a fejünkben. Annyira ösztönös, mint a lámpakapcsolás vagy az ajtócsukás.

 
Talán te benned sem tudatosul az, hogy milyen nagy értékeket viszel magadban, magaddal, mi is lapul a táskádban. Naponta sokszor elő-elő kerülnek ezek az értékek, de amilyen észrevétlenül előkerülnek, olyan észrevétlen el is tűnnek a batyu mélyén.

 

A messzi utakra azonban jobban szükséges megvizsgálni mi is van az erszényünkben. Mindent elő kell számlálni. Hiszen nem mindegy, meddig is érünk el vele. Minden utazásnak meg van a költsége. Az ár megszabja, milyen utakat részesítünk előnyben. Az életben te is értékeidhez mérten választod meg egy-egy útelágazásban, döntéshelyzetben az irányt.

Ezért találom fontosnak végig gondolni, mik a mi mozgatórugóink. Miket tekintünk annyira értékesnek, hogy vállaljuk a vele járó nehézségeket, kifizessük az árát. Ha ezek jobban tudatosulnak benned, akkor könnyebben választasz a különböző lehetőségek közül. Olykor nem figyelünk a fontossági sorrendre és ösztönös tevékenységeink között nem ezek mentén haladunk, nem ezek szerint élünk. Csak egy-egy csalódás után jövünk rá az eredményeink láttán. Amikor is fájdalmasan rádöbbenünk, hogy nem ide szerettünk volna elérni és nem ezt szerettük volna megkapni. Pedig tudjuk legbelül: nem lehet hegyen lévő célpontot elérni, ha lépéseinket a völgy felé irányozzuk.

 

Ki is vagyok én?

Akkor borítsuk ki a táska tartalmát! Vegyél elő egy fehér lapot és valamilyen rajzoló eszközt! Ahogy a táska taralma most előtted hever, úgy vesszük elő a te kincseidet is. Arra kérlek, első körben ne kezd el értékelni ezeket! Tedd magad elé ezeket a dolgokat és majd később esetleg kiválogatjuk! Tekints ezekre most úgy, mintha nem a te, hanem egy másik barátod értékei lennének! Akinek megígérted, hogy vigyázol rájuk.

Határozzuk meg magunkat! Írd le, hogy ki vagy magad és mások számára!

„Én vagyok az Iránytű (neved), a biztos pont (egy tulajdonság vagy jelző rólad)

„ Iránytű vagyok, az útjelző”

„ Iránytű vagyok, aki a lehetőségek felé mutatok”

Kezd el te is! :

„ ………… vagyok, a ……………” Addig folytasd a felsorolást, míg úgy érzed, a papíron van minden fontos dolog magadról. Tölts meg 1-2 oldalt! (Minimum 10 sor.)

 

Bensőnk látképe

Képzeld el magad egy domb tetején! A kora reggeli friss levegő tele van párával.  A nap most kelt fel a hátad mögött és halványan megvilágítja a ködben úszó szép zöld völgyet. Ahogy lassan felmelegszik a levegő, a ködből előbújnak a fák, a bokrok és itt-ott mozgó pontok, az erdő kis lakói. Képes vagy-e innen magasból belátni az egész völgyet? Nem csak a táj egészét, hanem az erdőben található összes értékes pillanatképet.

Talán a magasból egy-két dolgot felfedezel, de még nagyon sok dolog meglapul a fák között. Ezért menj át a melletted lévő másik magaslatra is! Milyen innen a kilátás? Ismerős a táj, hiszen ugyan azt a völgyet látod, de mégis teljesen más oldalát mutatja neked. Akkor ne álljunk meg! Ott van a szembe lévő fennsíkon egy magas fa. Mássz fel rá és a fák ágai közül nézz le ismét az erdőre! Innen úgy tűnik szinte, mintha már egészen más völgyre tekintenél.
Most menj le a domboldalon a völgy legmélyebb pontjára. Innen mennyire keveset látsz rá arra a tájra, amire korábban fentről néztél.

Ez a vidék a te területed. Tele van sok szép és értékes látvánnyal. Ahogy benned is fellelhetőek ezek a hasznos, szép tulajdonságok. De gyakran olyan pontján haladsz életednek, ahonnan ez nem látszódik jól. Fel kell mászni a körülöttünk lévő magaslatokra, meg kell kémlelnünk a területet másik szemszögből. Ehhez ott vannak körülöttünk a családunk, a barátaink, ismerőseink, akik kívülről néznek ránk.
 

A Johari-ablak

Ezért nézzük meg a bensőnk tájképét a Johari-ablakon, más szemén keresztül is! Vegyél elő egy jó tulajdonság listát és kérd meg 5-6 közelebbi barátodat, ismerősödet, hogy válasszon ki közülük 10 elemet, ami leginkább igaz rád! Te is válasszál ki 10 tulajdonságot, ami leginkább jellemez téged!
Csinálj egy hasonló táblázatot, ahova az alábbiak szerint írd be a megszámozott jellemzőket!


Az arénában lévő elemek mások és magad számára is jól láthatóak. Ha jól ismered magadat, akkor itt sok szám szerepel.
 

 
Érdekesek lehetnek a vakfolt mezőben lévő jellemzők, amiket mások mutattak meg neked. Ha ezt az ismerőseid nagy része megjelölte, akkor érdemes őket számba venni.


A (másoktól el)zárt területen vannak olyan tulajdonságok, amik mások számára valamiért nem annyira látványosak az életedben. Ha van olyan érték, amit 8-10 ismerőseidből senki nem jelölt meg, akkor érdemes átgondolni, hogy valóban építkezhetsz-e erre az erősségedre. Persze előfordulhat, hogy más számára nem volt annyira hangsúlyos, hogy az első 10-be belekerüljön.


A sötét tartomány kincsei a jövő homályába burkolóznak. Majd napvilágra jönnek, amikor olyan helyzetbe kerülsz, amik kihozzák belőled ezeket az erényeket.

Írd össze ezeket a jellemzőket a lapodra! Most már ne csak számokkal, hanem egymás alá betűvel.

 

A még félig teli táska

A táska egyik zsebe már előttünk hever.  De még messze nem üres. Nézd meg mennyi minden lapult egy-egy rekeszben! Ez itt mind a TIÉD! Azt tehetsz velük, amit akarsz. Eldobnád bármelyiket, mint valami rozsda ette sarokvasat? Én inkább arra biztatlak, hogy legyél kreatív és gondolkodj el, mire tudnád felhasználni ezeket az életedben!


És ez nem minden! Vissza van a táska többi oldala. Legközelebb oda is betekintünk. Ne menj messze és ne hagyd el jegyzeteidet, mert várlak a következő cikkemben!

Iránytű

#önismeret