Suliidőben is van segítség

Fúj, tanulás...

Néha lehet olyan diákokkal találkozni, akik szeretnek iskolába járni. Főleg az alsósok között találkozni ilyenekkel, vagy éppen az egyetemeken, ahol azt hallgathatják az órákon, ami érdekli őket. És mi van a többiekkel? Bizony a suli sokaknak egy kötelező rossz, ami alól nem lehet kibújni. Valakinek a tanulással gyűlik meg a baja, talán Te is közéjük tartozol. Lehet, hogy csak bizonyos tantárgyak a mumusok, de az is előfordulhat, hogy mindenből rosszul teljesítesz, nem tudsz odafigyelni, vagy éppen az otthoni tanulás nem megy. Vannak szülők, akik annyira elvárják a jó jegyeket, hogy a gyerekük retteg hazamenni, ha becsúszott egy rossz témazáró eredmény. Gondoltad volna, hogy vannak, akiket meg is büntetnek emiatt? Még a verés is előfordul sajnos.

 

Gázok a többiek

Valakinek azért gond a suliba járás, mert nem találja a közös hangot az osztálytársaival. Jó esetben van olyan szakkör, iskola utáni program, ahol akadnak haverok, de van, aki teljesen egyedül érzi magát. A suliban nagyon gyakori a kiközösítés, a piszkálódás, ami sokszor tettlegességig is fajulhat. Talán a Te életedet is megkeserítik az iskolatársak?

 

Kipécézett a tanár?

Lehet, hogy van olyan tanár, akinek nem vagy szimpatikus, vagy éppen úgy érzed, rád szállt. Vagy éppen Te nem tudod elviselni őt. Mindannyian találkoztunk már olyan tanárral, akit legszívesebben elkerültünk volna.

Van segítség?

Van! Bár suliba járni muszáj, de nem kell annak rémálomnak lennie. Mindenre van valami megoldás. Ha egyedül nem találod a kiutat, hívd fel az Ifjúsági Lelki Elsősegélyt a 137-00 ingyenes számon hétköznap 17-21 óra között. Itt segítséget kapsz, az ügyelővel közösen át tudjátok gondolni, mi lehet az oka a problémádnak, és hogyan lehetne azt megoldani. Lehet, hogy a környezetedben is lennének szövetégeseid, akik segítenek, a lelkisegéllyel beszélgetve ezt is végig tudod gondolni. Nem kell utálkozva bejárnod minden nap, a problémádon lehet segíteni, telefonálj, ha beszélgetnél a problémádról!