GYITOSZ

 

Leggyakoribb kérdések

LEGGYAKORIBB PROBLÉMÁK

Az Ifjúsági telefonos lelki-segély mûködése során a legszerteágazóbb problémakörökkel keresnek bennünket. Ezek közül a leggyakrabban elõfordulók a következõk:

Partnerkapcsolat:

Elsõsorban a párkapcsolatokban elõforduló konfliktusok, mint az elhagyás, megcsalás, vagy éppen egy még nem létezõ kapcsolat, egy kritikus idõszak.

Családi konfliktusok:

Ebbe a körbe tartoznak a szülõkkel, nagyszülõkkel, a család többi tagjával kapcsolatos gondok. Hívó önállósági törekvéseinek konfliktusa. Testvér féltékenység. Csonkacsaládok jellegzetes konfliktusai. Szórakozási kultúra erõszakos kikényszerítése, kikövetelése, szülõi ellenállás esetén az engedetlenséggel párosulva. Következõ konfliktus forrás éppen ennek a kikövetelt "disco" szabadság, éjszakai sérülései, bántalmazásai, az ott szerzett lelki és mentális sérülések jelentik. Felbomlott klasszikus családi modell okozta valamelyik szülõ hiánya, szülõk egymás közti konfliktusának néma ,vagy a tûrõképeséggel elviselt érzelmi feszültségek okozta trauma.

Családi veszteségek, gyász (valakinek az elvesztése).

Szenvedélybetegségek:

Alkoholizmussal, drogfüggõséggel kapcsolatos félelmek. Hozzátartozó, ismerõsért, barátért, iskolatársért érzett aggódás. A legtöbb esetben maga a hívó játszik a gondolattal.

Önértékelési zavarok:

Saját testhez, "énképhez" való viszonyulási problémák. Saját maga elfogadásának nehézségei. Keresi helyét a világban, de közben félelmei vannak, elégedetlen magával.

Társadalmi beilleszkedési problémák:

Tanulmányok utáni és a fiatal felnõttek beilleszkedési problémái. Kényszer és divat szakmák elhelyezkedési problémái. Önmegvalósítás helyett, megadás: - a társadalomnak nincs szüksége rám, így nekem sincs szükségem a társadalomra –hangulat. Szegényes erkölcsi normák közti út keresés, hibás döntés esetén konfliktusok, krízisek.

Érzelmi, hangulati:

Aktuális indulatok közvetítése a külvilág felé. Általában kapaszkodási, kapcsolaterõsítési igény van mögötte.

Iskolai konfliktusok:

Tanár-gyermek konfliktusok. A szabados viselkedési kultúra. Követelmény rendszer, túlterhelés okozta sérülések. A tanulók családi-vagyoni rétegzõdés önértékelési zavarai.

Pszichiátriai jellegû:

A hozott problémához kórosan viszonyulók. Általában, a telefon nem elegendõ problémájuk kezeléséhez, ezért kompetencia hiányában külsõ segítséget ajánlunk.

Krízis hívások:

Bármely probléma kapcsán felmerülhet. Erõs bûntudat, önmaga elleni agresszió, elkeseredettség. Beszûkült tudatállapot, erõsen befelé fordultság. Végsõ kapaszkodási kísérlet.

Szexuális problémák:

Ide tartoznak a hívó, vagy partnere kielégületlenségével, kielégítésével kapcsolatos gondok. A nemi érés, nemiséggel összefüggõ hívások, mint pl. elsõ menstruáció, elsõ testi kapcsolat, terhesség és az attól való félelem. Korai nemiség okozta sérülések, kiégések.

 
 
 
 
 

Elfelejtette a jelszavát?
A paraszt és a
Egy nap a paraszt szamara beleesett a kútba. Az állat órákon
át szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbált rájönni mit is
tehetne.
Bővebben...
 
Lelkiegyensúly
Regisztráljon a feliratkozás előtt!
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
 
 
 
 
Hasznos Dolgok
Keresés