Tévhitek és tények a gyermekbántalmazásról

Tévhit: Csak a verés és a fizikai fájdalom okozása számít gyermekbántalmazásnak.

Tény: Gyermekbántalmazás a fizikai erőszak (verés, testi sérülések okozása), az elhanyagolás (éheztetés, nem megfelelő felügyelet biztosítása, érzelmi szükségletek semmibe vétele), a lelki bántalmazás (megalázás, szidalmazás, önbizalom rombolása, szeretetmegvonás, a gyereknek fontos tárgyak, kisállatok bántalmazása) és a szexuális visszaélés (a gyerekkel való közösülés, bármilyen szexuális játék, pornográf tartalmak megosztása vele).


Tévhit: Néha egy-egy anyai vagy atyai pofon belefér.
Tény: A gyermekbántalmazás minden formáját tiltja és bünteti a törvény! A bántalmazás maradandó lelki sérüléseket okozhat akkor is, ha a fizikai fájdalom elenyésző vagy nincs is. A gyerek kiszolgáltatott a szüleinek és más felnőtteknek, ezért a törvény fokozottan védi őket.

 

Tévhit: A gyerekek bántalmazása a család magánügye, nem szólhat bele senki, ki hogyan neveli a gyerekét.
Tény: A törvény bünteti a gyerekbántalmazást. Ha valaki tudomást szerez egy gyermek bántalmazásáról, akkor tennie kell a gyerek védelmében: bárki bejelentést tehet a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnál, súlyosabb esetben a rendőrségen. Az iskola, a háziorvos, a védőnő a jelzőrendszer tagjaként köteles a bántalmazás gyanúját is jelezni. A gyerekeknek joguk van a védelemhez, biztonságuk az egész társadalom érdeke, nem magánügy!
 
 

Tévhit: Magyarországon nem jellemző a gyerekbántalmazás, és amúgy is csak a tanulatlan, szegény családokat érinti.

Tény: Az UNICEF felmérése szerint évente kb. 15 ezer gyermek lesz erőszakos bűncselekmény áldozata Magyarországon. A bántalmazás minden társadalmi csoportban előfordul, többdiplomás, jómódú szülők között is vannak, akik bántalmazzák a gyerekeiket.

 

Tévhit: A bántalmazás jeleit szinte lehetetlen észrevenni.

Tény: A gyermek szokatlan viselkedése figyelmeztető jel lehet. A bántalmazott gyerekek többnyire visszahúzódók, félénkek, vagy éppen agresszívek. A bántalmazás miatti szorongás jele lehet a körömrágás, dadogás, tikkelés, a szobatisztaság utáni újra bevizelés.

 

Ha tudomásod van arról, hogy valakit bántalmaznak vagy téged ért abúzus, jelezd a családsegítő és gyerekjóléti szolgálatnak! Lelki támaszért fordulj az Ifjúsági Lelki Elsősegélyhez a 137-00 ingyenes számon hétköznapokon 17-21 óra között!

 
#bántalmazás
#szülőknek
#erőszak
#gyereknevelés