Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Céljaink II.

6. Szenvedélyes vágy éljen a célod elérésében!

Tudsz-e valakinek mesélni róla, beleélve teljesen magad a mesélésbe? Ha voltál már szerelmes, akkor tudod milyen a szenvedély. Ezért a szerelmedért képes vagy tűrni, várni, tenni, küzdeni, felülemelkedni az akadályokon. Sokat beszélsz róla. Sokat idő töltesz vele.  Ilyen ez a célod is? Ha nem, akkor biztos hogy elég fontos számodra?

Remélem, az én szenvedélyem kiérződik a példán keresztül. ;) ☑

 

7. Gondold át a sorrendet!


Már talán összeszedtél egy teljes oldalra valót vágyat, álmot, de 10 célt választottál, amik fontosak számodra. Ugye, ezek nem egyforma súlyúak. Valamelyikre sok időt és energiát fordítasz, a másikra kevesebbet. A fontosabbakért talán feladsz másik apró célt. Esetleg feladnál olyan apró célokat, amikért most talán sokat teszel, vagy sok időt töltesz vele? Mi van legelöl a listában? Gyakran összetévesztjük a fontos dolgokat a sürgőssel.

Néhány évvel korábban egy nagy feladatot kellett készítenem. Nagyon sürgős volt és lemaradásban voltam. Egész éjszaka csináltam és majd 2 órát aludtam. Másnap elfáradva és a stressz nyomásától már elcsigázva ültem a feladat fölött. Egy gondolat erejéig megkérdeztem magamtól, miért is csinálom mindezt. Ha azon jobban elgondolkozom és megvizsgálom, mennyire fontos és mennyire sürgős, akkor most 4-5 évvel közelebb lennék a célomhoz. Ennyi idő kellett, ahhoz rádöbbenjek az a műszaki iskola számomra nem volt fontos. Az az út még környékére sem vezetett igazi célomnak. ☑

 

8. Vizsgáld meg, hogy céljaid összeférhetőek-e egymással!

Előfordulhat, hogy olyan célokat tűzöl ki, amelyek jobban megvizsgálva ütik vagy nehezítik egymást. Például néhány éves külföldi iskola mellett a baráti kapcsolatok mélyítése kevésbé van szinkronban. Nehéz minőségi időt eltölteni velük ha keveset tudsz élőben velük lenni és közös élményekről, fontosabb dolgokról beszélgetni.

Nekem a legfontosabb életcélom, hogy azért éljek, annak adjam át mindenem, aki az életem minden napján velem van, ajándékokkal elhalmoz és mindig a legjobbat készíti nekem. Ezt a felém irányuló gondoskodást és szeretetet igyekszem közvetíteni mások felé.
Ez áll az első helyen és ezzel harmonikusan illesztem össze minden egyéb törekvésem. A példaként felhozott terv is összhangban van ezzel a legfontosabb életcélommal. ☑

 

9. Időnként gondolod át őket újra! Ne törvényeid legyenek kőtáblákra vésve, hanem céljaid!

Az időhaladásával egyre több tapasztalattal leszel több és egyre több minden átértékelődik benned. Így természetesen a céljaid is változnak. Egyes célok előtérbe kerülnek, mások értéküket vesztik. Amelyikeket eléred, azok sikerekké vállnak.

Néha elfáradsz, kudarcaid lesznek és egy ideig félre teszed a listát. Amikor sikerül újra feltöltekezni, támogatóiddal, barátaiddal beszélgetni és erőt nyerni, akkor vedd elő majd újra!

Jó pár éve egy csapatépítő nap végén, adtak egy díszes lapot. Arra kellett felírni az álmomat. Valami ilyesmi állt rajta: „Képessé fogok válni arra, hogy mások életére pozitív hatással legyek és a körülöttem lévők bennem támaszt, erőt, inspirációt találnak a cselekvésre életük megváltoztatásához.” Szerintem a célom nem sokat változott, maximum csak egy kicsit átfogalmazódott. ☑


Nagyon nehéz időt szánni önmagunkra. Nincs kedvünk leülni és végig gondolni, mit is szeretnék. De hogyan lehetnénk boldogok, ha azt sem tudjuk mit jelent számunkra a boldogság?

Talán ha megállít az élet, akkor fogod szembe találni magad ezzel a kérdéssel. Ha olykor jönnek hozzá még nehezebb kérdések, amikre nem kapsz választ, akkor hívj bennünket a 137-00-án minden hétköznap este 17 és 21 óra között!

Bevezető
Értékeink I.
Értékeink II.

Álmaink
Céljaink I.

Iránytű

#önismeret