Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Lépések

Indítsd el a napod!

Sikerült meghatározni az úti céljainkat. Nagyjából feltérképeztük az útvonalat. Ideje indulni!

Sokat beszéltünk már az álmokról, de most ébredj fel! Reggel van. Ideje elkezdeni a napot! A nem sok alkalmak egyike, amikor a telefonodat félálomban kihajítanád a szobaajtódon vagy egy kalapáccsal az örök néma üzemmódba küldenéd. De nincs menekvés! Fel kell kelni!

Kitámolyogsz az ágyból, de még „Ne szólj hozzám!” gesztusokat küldesz a környezeted felé. A fürdőszoba után lassan megbékélsz a helyzettel és agyad lassan kezd felpörögni. A messenger üzeneteket megnyitod és 2-3 üzenettel, különböző reakciókkal nyugtázod a haverok tegnapi eseményeit, megosztásait az üzenőfaladon. Beöltődik a memóriába a napi menetrend és számodra is felkel a nap. Elképzeled, hogy már megint suli és hasonló dögunalmas dolgok várnak. Ha nincs tömeg a buszon, akkor még reménykedsz, hogy talán elviselhető lesz a mai napod. De ebben az állapotban elég, ha a banyatankkal küzdő 70 év és a halál között lévő vén trotty 1 mondattal még jobban elszúrja a már eddig is rendkívül „felhőtlen” napodat.

 

De hogyan lesz ilyen negatív indulása egy napnak?

Előző este a híradóban és a hírportálon, minden negatív eseményt megnéztél, elolvastál. Baleset, halál, szenvedés. Megverte, lelőtte, átverte, megerőszakolta, kiszipolyozta, becsapta. Szegény kutya, szegény kislány, szegény öreg. Ezek után nem csoda, ha azt érezed: az emberekben nem lehet megbízni, a világon csak rossz dolog történik. Félni kell, mert itt minden félelmetes, bizonytalan. De legbelül tudod, hogy ez nincs így.


Közötte reklámok: „Boldog leszel, ha ezt megveszed, megrendeled. Látod, hogy milyen rossz neked? Nem vagy olyan vonzó, nem vagy olyan magabiztos, nincs neked ez sem – az sem. De ezzel a termékkel, vagy szolgáltatással minden szép és jó lesz. Nem kell tenned semmit! Kitöltöd egy kis forróvízbe, megkevered és instant megoldás lesz minden problémára, ahogy a csodaszer úgy minden azonnal feloldódik." Te is látod, hogy azt sugalja: Ne legyél elégedett magaddal, a külsőddel, megjelenéseddel, a körülményeiddel! Ne legyen elég amid van! "Mert akkor nem tartozol azon ezrek közé, akik az egyediségüket kifejező, ugyan az az „Ál-sztár” cuccokkal veszik körül magukat. Akik ettől persze boldogok, harmonikus és teljes életük van (, nem csak a reklám 1 percében, hanem a nap 24 órájában)." Persze tudod, hogy mindez csak a reklám és nem is dőlsz be nekik, de akkor is erősen hat rád!


Reggel ébredés 2. másodpercében már pörgeted az ujjad azó facebook üzenőfaladon, ahol látod a barátok, ismerősök, rokonok minden pozitív élményét. Minden pozitív: az étel, az utazás, a bulik, a siker, a karrier, a (pár)kapcsolatok. Akárcsak az egész élet! A szürkehétköznapokból nincs megosztás, mert az nem „like-mágnes”. Azt érezheted, ha neked nincsenek ilyen élményeid és nem osztod meg, más nem látja, akkor lemaradsz. Nem kapsz elismerést (like-ot) a környezetedtől. El sem gondolkodsz, hogy belül te sem vagy tőle semmivel sem boldogabb. Érzed, hogy a 100 mosolygós, vicces, tetszik reakció sem képes adni azt az elismerést, figyelmet, veled töltött időt, amire igazából legbelül vágysz.


Mi lenne, ha szakítanál egy kis időt, amikor nem kifelé és nem másra néznél, hanem önmagadra? Te magad szakítanál egy kis időt magadra?  Mi lenne, ha egy kicsit befelé és nem kifelé tekintenél? Mi lenne, ha foglalkoznál, találkoznál önmagaddal és beszélgetnél vele?
A múlt élményeiből tanítanád, mellette lennél a jelenben és támogatnád, hogy reménykedjen a jövőben.

 

Ital egy vendéglőben

Úgy érzed ezen a reggelen kaptál egy újabb üres poharat. Jön a pincér és megkérdezi, hogy milyen italt rendelsz a mai napra. Szép lassan megérkezik és kitölti neked. Sikerült elképzelned?

Mit töltött ki a poharadba? Meddig töltötte ki? Ez számodra mit jelent?
Jó étvágyat kívánva a pincér elmegy.
Hogyan fogyasztod el az italodat? Már ki is köpted? Meg se nézted mi is volt benne, csak legurítottad? Még el se ment, de már üres a pohár? A pohárban óvatosan körbelöttyintetted, mielőtt az orrodhoz emelted?  Érezted a bukéját? Milyen árnyalatok jelennek meg a felszínén? Megtörik benne a fény vagy tükröződik? Lassan szürcsölgetted? Milyen volt a hőmérséklete? A szádban körbe járt az íze? Minden cseppjét megízlelted? A torkodon érezted az útját? Körbejárta tested a melegsége?

Visszahívod a pincért, hogy igazából nem is ezt rendeltem. Elnézést kér és ismét megkérdezi: „mit hozhatok?”. Akkor most elgondolkodsz:

„Mit is kérek a mai napra!”
Mit szeretnél beletölteni az előtted álló 1440 percbe? Milyen gondolatokkal szeretnéd megtölteni? A körülményeket nem változtathatod meg, de hogy mit veszel belőle észre az rajtad múlik. A poharat nézed vagy az italt. Azt, hogy milyen szájízzel fogadod, mire fókuszál a szemed, arra lehetsz befolyással.


Indítsuk a napot újra!

Hálával kezd a napot!

Óra csörgés előtt ébredsz. Még az ágyban vagy. Érzed a takaró kellemes melegét. Arcodat simogatja a puha párna. Elmerengsz, hogy egy újabb napot kaptál. Hálás vagy ezért az új lehetőségért. Végig gondolod a helyzetedet. A családodat, a barátaid, akik szeretnek. A családod, rokonok, akik körülvesznek téged és ellátnak. Az ágyból érzed a reggeli ínycsiklandozó illatát.

Újabb lehetőséget kaptál, hogy valamit kezdj az életed 36 792 000 perce közül a mostani eggyel. Ki kelsz az ágyból, kinyitod az ablakot és egy mély levegőt veszel a friss, hűvös levegőből.

Elképzeled, hogy milyen jó dolgok várnak a mai nap. Milyen jó dolgok jöhetnek veled szembe. A találkozások, mosolyok, őszinte meleg gesztusok. Apró sikerek. Nehéz próbára tevő kihívások. Az élet edzőtrénere még gyúrni akarja a tűrőképességed, lelki állóképességed. Valami újat akar tanítani neked. Nem engedi, hogy lustálkodj.
Magad mellet érzed a barátaid, akikkel minden jót és rosszat megosztasz és akikkel mindenről elbeszélgetsz. A családod, akik melletted álnak és segítenek és támogatnak mindenben.

 

Tedd meg az első lépést!

Itt a lehetőség, hogy elképzeld milyen lépést teszel a céljaid felé. Első napodon vagy. Kezd egy apró lépcsőfokkal! A 10 db célod egyikéhez legalább egy hajszállal lépj közelebb! Most csak tervezd meg, hogy mi lesz ez az első lépcsőfok! Melyik célodat veszed elő, amit ma fontosnak érzel? Talán a mai napba csak a tervezés fér bele. De akkor is már egy lépéssel közelebb vagy hozzá. Számba veszed, mi szükséges, hogyan tudod elérni. Fel kell hívnod valakit. Meg kell kérdezni valakit. Utána kell nézni a neten.

 

Olvass!

Nagyon eltérőek vagyunk az olvasási szokásokban. Lehet, hogy életed első és utolsó olvasmánya egy kötelező olvasmány volt alsó tagozatos korodban. Amiben odáig jutottál, hogy az előszót vagy még talán az első bekezdést is elolvastad.
De lehetsz egy igazi könyvmoly, aki falod a könyveket és szemed gyorsan végig fut a sorokon.

Ha előbbibe tartozol, akkor ma csak egy oldalt olvass el egy olyan könyvből, ami érdekel. Ami segít azzá válni, aki szeretnél. Ami új dolgokat ad számodra. Ezekkel mindig gazdagodsz. Tekints ezekre mint alapanyagokra ahhoz a házhoz, amit magadban fel akarsz építeni. Vigyél magaddal egy tanácsot, ötletet, gondolatot, idézetet, írói élményt, vágyat, motivációt, lelkesedést!

Mozdulj meg!

Kelj ki az ágyból és mozgasd meg az éjszakai lemerevedett tested! Felpezsdül a vérkeringésed, az szalagok és izmaid bejáródnak. A tested is felkészül a mai napra.

Ebben is nagyon eltérőek vagyunk. Talán a kötelező tesi óra és a buszra futáson kívül nem mozogsz napjaidban semmit. De elehet, hogy naponta több km-t futsz, úszol és aktívan sportolsz.

Én az előbbiekhez tartoztam. Csak tesi óra nélkül. Nem sportolok aktívan, de voltak hónapok, amikor a futás számláló app-om összesítve 100km körüli távolságot. Én a „végkimerülés határát” jelentő 500m-rel kezdtem, de kis lépcsőfokonként hónapok alatt alakult ki a napi 3 km átlag táv. Nem a sebesség számomra a lényeg, sem a futás közben, sem a távolság növelésében, hanem a kitartás. Volt, hogy egy hónapban semmit nem futottam, de utána ismét visszaálltam. Már nem 0-ról indultam, mert volt egy múltbéli tapasztalat. Eszembe jutott az az első lépcsőfok, de már nem onnan folytattam. Arra már csak visszanéztem.

 

Kezd el te is a reggeled 5 perc bemelegítéssel! Első naposan nem kell izomgyakorlatokkal kezdened a reggelt! Csak járasd be a csontjaidat! Fejkörzés, vállkörzés, törzskörzés, …stb. Ha nem tudod hogyan kezd el, keress Youtube-videót, ahol személyi edzők mutatnak egyszerű kezdő tornagyakorlatokat!

Kezdj el egy számodra szimpatikus sportot! Természetesen ezt nem másért, hanem magadért tegyed! De ne ígérj magadnak nagy elhatározásokat, csak újabb és újabb kis lépéseket!


 

Napod első órája

Életünk minden területén nagyon fontos az a kezdet, amivel minden új részt indítunk. Nagyon sokat számít ebben az első percekben, órákban vagy napokban a hangulat, érzés, erő, ambíció, motiváció, ami sokban meghatározza a kitartásunkat. Persze újra és újra fel kell töltekezni, de nagyon fontos a kezdet.

Döntsd el, hogy te is előre lépsz a napod első órájában!
Lépésied kezd erőt adó elemekkel! Először is tegyél félre mindent (a telefont is!!!) és mindenkit (még a számodra legfontosabb embert is)! Kezd a napodat magaddal, ha ráhangolódtál a napra, akkor tudsz majd igazán időt és energiát szakítani azokra, akik és amik fontosak számodra!

Töltekezz fel lelkileg!

Az ébredés első perceiben hálával gondold végig mit kaptál eddig az életedben! Minden egyes apró csodát, ami körülvesz a mindennapokban. Kezd el a legapróbbaktól! Hogy felébredtél, hogy levegővel megtelik a tüdőd, hogy egészséges vagy. Vedd észre a sok apró csodát, ami körül vesz téged! Minden kis pozitív elemét életednek. A sikereidet, eredményeket, pozitív élményeket, erőt adó emlékeket.

Képzeld el mennyi pozitív dolog fog ma érni! Ha úgy érzed nehézségek várnak, akkor keresd meg bennük, mi az amit tanulhatsz azokból! Gondold végig mivel fogsz gazdagodni, ha azokon túl jutsz.

Ha úgy érzed, a kezdetekben segítség kell, hallgass megerősítő hanganyagot, vagy videót, amit korábban letöltesz a netről. Fontos, ha telefonodról hallgatod, kerüld el, hogy megzavarják a reggelt a messenger „ding” üzenetjelzései. Mert ki kerülsz ebből a szabad, friss, nyugodt hangulatból.

Vedd számba a terveidet és céljaidat! Válassz ki egy célt, amely aktuálisan most a legfontosabb a számodra! Legalább egy hajszálnyival lépj hozzá közelebb! Tervezd meg, hogyan juthatsz hozzá közelebb a mai nap!

Olvass utána!

Olvass egy számodra is érdekes könyvet! Tájékozódj, szellemileg is gazdagodj! Keresgélj, hogyan juthatsz terveidhez közelebb! Vigyél magaddal egyetlen kis gondolatot a mai napra, ami megérintett az olvasottakból!

 

Energetizáld a tested!

Járasd be a izmaid! Mozgasd végig a tested a fejed búbjától a talpadig! Ha nem tudod, hogy kezd, találsz ötletet az interneten.

 

A gyors tusolás után kezd el a napodat!


 

Nincs időd? Biztos?! ;) Kezd el már este! Feküdj le 11 előtt és kelj korábban! Először kezd negyed órával! 5-5-5 percet szánva mindegyik részre.

Ne felejtsd el, holnap már 2. napod lesz! Már nem ugyanarról a lépcsőfokon fogsz állni, hanem már egy kisebb-nagyobb lépcsőfokkal magasabbról nézel körül. ;)

Ahogy szükségét érzed, tágítsd fokozatosan egy órára vagy akár hosszabb időre is!

Kívánok neked minden nap: „Jó reggelt!” 


Most kapcsolódtál be? Valami megragadott? Olvass vissza! :

Bevezető
Értékeink I.
Értékeink II.

Álmaink
Céljaink I.
Céljaink II.

 

Iránytű

#önismeret